Hoppa till huvudinnehåll

kundcase

Svenska Lottakåren - En webb med både dolda och synliga förbättringar

Man brukar prata om toppen av ett isberg, och i fallet med Svenska Lottakåren består den av en ny och lättnavigerad webbplats. Under vattenytan döljer sig samtidigt en mängd nya funktioner, som sparat tid och pengar för såväl användare som administratörer.

UI bild
Skrämdump från Svenska lottakårens webbplats
kundcase_feature
Body
Svenska Lottakåren webbplats

Bakgrund

Svenska Lottakåren har sedan 1924 aktivt verkat för att skapa ett säkrare samhälle, både nationellt och internationellt. Det gör man bland annat genom att utbilda och stärka kvinnor, samt uppmuntra dem att engagera sig inom områden som traditionellt sett dominerats av män, inte minst inom krisberedskap och det militära.

Att rekrytera fler medlemmar har också varit en av drivkrafterna bakom arbetet med Svenska Lottakårens nya webbplats. Arbetet med att jobba fram den nya lösningen påbörjades 2015 och nådde målsnöret i och med en lansering våren 2017. Webbplatsen har sedan genomgått löpande utveckling i både större och mindre skala för att hållas uppdaterad med rådande lagar och regler såväl som trender inom webben.

Isberg

Publik webb - toppen av isberget

I den inledande kartläggningen av organisations tankar och målbilder lyftes behovet av en webbplats som i större utsträckning visualiserar aktuella utbildningar och på så vis skapar ett intresse från potentiella deltagare. Det har exempelvis gjorts genom att plocka ut hårda fakta – som datum, tid och kursinnehåll – och para ihop dem med bilder, citat samt videor, säger Mikael Svensson, projektledare och strateg på Kodamera. 

Samtidigt beskriver han den delen av projektet som “toppen på ett isberg”. Det är nämligen under ytan, bortom det som är synligt för den genomsnittlige besökaren, som de större bitarna av arbetspusslet har funnits. Genom ett välsmort samarbete med Svenska Lottakårens medarbetare, har Kodamera skapat ett smidigare system för medlems- och betalningshantering, byggt på verktyget Drupal.

Ekonomisystem

Ekonomisystem

Ett ekonomisystem som håller ordning på avgifter och inbetalningar, data till bokföringssystem och import av bankgiro-filer.

 • Uträkning av medlemsavgiften som tillfalla de individuella kårerna kontra hur mycket som ska gå till Svenska Lottakårens paraplyorganisation med automatiska utbetalningsunderlag för kårerna.
 • Genererar medlemsfakturor utifrån medlemmarnas data och med hjälp av en OCR-generator. 
 • Betala fakturor på klassiskt vis, eller online via en integration mot betalningssystemet Payson.
 • Inläsning av BG Max-fil, en fil med bankgiroinbetalningar, för att stämma av inbetalning av medlemsavgifter
 • För att enklare flytta över bokföringsinformation kan systemet på begäran generera och exportera så kallade SIE4-filer med information om in- och utbetalningar och andra poster.
Utbildningskatalog

Utbildningskatalog

Som en förlängning av den publika, marknadsförande webbplatsen så innehåller och hanterar systemet Svenska Lottakårens hela utbildningskatalog.

 • Medlemmar visar, listar och söker till arrangerade kurser via systemet.
 • Den individuella medlemmen har via en “Mina sidor”-funktionalitet full överblick över de kurser man har genomgått och som är inplanerade.
 • Systemet hanterar även meriter utifrån medlemmens engagemang och utförda kurser och Svenska Lottakårens säkerställer på detta via kvalificeringen inom organisationen.
Medlemssystem

Medlemssystem

Ett medlemssystem som hanterar medlemmarna med olika behörigheter, till exempel funktionär.

 • Motor för e-postutskick: Via systemet kan man enkelt välj en eller flera medlemmar och skicka ett meddelande. Själva meddelandet skickas via en integration med MailChimps tjänst Mandrill. Varje utskick loggas i relation till användaren, så det är alltid lätt att gå tillbaks och se vad för information som skickats till medlemmarna via systemet.
 • De individuella kårerna kan sätta samman sin egen kårsida med en struktur av sidor och undersidor
 • Den unika medlemmens aktivitet i Lottakåren registreras och skapar en loggbok över medlemmens medverkan på olika kurser och engagemang inom kåren.
 • Via rättighetssystemet i applikationen har de individuella kårerna möjlighet att administrera och hantera sina, och enbart sina, medlemmar.
 • Möjlighet till direktkommunikation med kursdeltagare via en SMS-integrering.
Body

Finns det något med detta projekt som du vill veta mer om?

CTA preamble

Adam Evertsson projektleder Svenska Lottakåren och är väl bevandrad i föreningslivets utmaningar.

Anställd
Bild
Adam Evertsson

Namn
Adam Evertsson

Befattning
Kundansvarig projektledare
form_webform

Nästa kundcase

Ebeco