Artikel

20-årsjubilerande Drupal har satt sin prägel på Kodamera

Adam Evertsson
Adam Evertsson15 januari 2021

Innehållshanteringssystemet Drupal fyllde nyligen 20 år. Under mer än hälften av den tiden har Kodamera specialiserat sig på just denna plattform, vilket även satt sina spår på den kundbas som man förfogar över idag.

Illustration med Drupal-loggan samt texten Drupal 20 år

Den 15 januari 2001 – faktiskt samma dag som Wikipedia såg dagens ljus – gjordes Drupal tillgängligt för en global publik som ett open source-project av belgaren Dries Buytaert, som än idag sitter på den högsta posten i verktygets styrgrupp. Det är också han som vid varje DrupalCon står för ett visionärt öppningsanförande, bland annat framför ögonen på Kodameras fulla styrka.

Att närvara vid konferensen har nämligen blivit ett måste. Under DrupalCon har Kodamera tidigare även blivit omnämnt som ett av de företag som bidragit till att utveckla plattformens kärnkod.
– Ja, vi har varit väldigt aktiva i communityt under många års tid, och några hos oss har varit särskilt framstående i att bidra till Drupals kärna, inte minst John (Svensson) och Emil (Johnsson), berättar Jonas Sahlin, kundansvarig och partner på Kodamera.

Blev Drupal-frälsta i London

Runt år 2007 stötte han och Kodameras grundare Andreas Rejvik på Drupal under en Linux-konferens i London, och det var en ögonöppnare som gjorde att Kodamera gick ifrån det CMS, kallat Joomla, som man då främst arbetade med. Det första Drupal-jobbet gjordes med Sveriges Förenade Studentkårer som kund, och sedan dess har det blivit hundratals lösningar med plattformen som solid bas. 

För spolar vi fram bandet 14 år (ja, tiden går obönhörligt fort) så står Drupal i centrum i ungefär 95 procent av alla uppdrag som Kodamera har på sitt bord. Det handlar främst om företag eller organisationer som kanske vuxit ur sin nuvarande lösning, vill ha bättre struktur på sitt innehåll eller behöver genomföra integrationer med andra system.

Men varför välja just Drupal? Frågar man den kundansvarige projektledaren Adam Evertsson det så lyfter han fram följande styrkor:
– Det ger användaren full frihet att bygga det som man har ett behov av. Flexibiliteten är enorm och nu i de senaste versionerna har även säkerheten höjts ytterligare. Drupal är ett enormt avancerat verktyg som kan servera stora mängder data på ett väldigt effektivt sätt. Med en stark community som tar fram plugins, så kallade moduler, så kan man snabbt ta fram en webbplats utifrån komplexa behov.

Passar inte alla företag

Drupal har tagit stora steg i olika riktningar vid åtskilliga tillfällen i historien, bland annat i form av beslutet att kontinuerligt släppa uppdateringar snarare än att enbart förlita sig till helt nya versioner av verktyget, detta för att i högre utsträckning hänga med i den snabbt föränderliga webbvärlden. 

Men hur krävande är det att gå från ett befintligt CMS till Drupal? Det är en fråga som säkerligen figurerar hos många företag. 

Enligt Adam Evertsson krävs det ett visst arbete, däribland bestående av workshops för att identifiera verksamhetens önskemål och behov, men det allra viktigaste är att man har lämpliga ambitioner med sin webb.
– Drupal är ett otroligt kompetent verktyg i sitt marknadssegment, och det är främst till för lite mer krävande sajter. Vill du bygga en enkel sajt med fyra sidor och ett kontaktformulär, då väljer du kanske Wordpress. Är du däremot en organisation med en affärskritisk webbplats och kanske hundratusentals användare, då är Drupal det bästa alternativet i open source-världen, säger han och tillägger:
– Vår önskan är att ha kunder som är intresserade av ett långsiktigt och produktivt samarbete över flera år, där man också inser att det finns ett behov att förändra och förbättra saker i takt med att även webben förändras.

Lottakåren ger tummen upp

En Kodamera-kund som hunnit bli varm i sina Drupal-kläder är Svenska Lottakåren. För deras del lockade enkelheten med verktyget: i en ideell organisation är det nödvändigt att alla ska kunna publicera artiklar utan att ha en tjock manual som stöd.

Enligt Tomas Lann, som varit produktägare i flera av de digitaliseringsprojekt som Svenska Lottakåren genomfört i samarbete med Kodamera, finns det både fördelar och någon enstaka nackdel med Drupal, men också en tydlig anledning till varför man valde att gå över till plattformen:
– Vi behövde ha kontroll över hur våra egna system ska fungera. Som frivillig försvarsorganisation förändras vår vardag snabbt och det är viktigt för oss att vi då kan ändra i de system som vi arbetar i för att ständigt vara effektiva och möta de krav och behov som myndigheterna, våra uppdragsgivare, ställer på oss. Jobbar man som vi inom krisberedskapen är det av stor vikt att kunna vara flexibel när en kris i samhället uppstår, säger han.

Och skickar, precis som vi på Kodamera, en stor grattishälsning till Drupal!
 

Tror ni att Drupal kan vara något för er?

Då borde vi ta ett förbehållslöst möte för att diskutera möjliga vägar framåt. Eller hur?

Andreas Rejvik

Andreas Rejvik

Kundansvarig projektledare/Partner

andreas@kodamera.se0734-25 25 01

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?