Artikel

Ett år med webb och värmande samarbeten

Jonas Sahlin
Jonas Sahlin17 december 2014

Häromveckan pratade min femårige son och hans dagiskompisar med fröknarna om vad deras föräldrar arbetar med. Nån skrev texter och nån annan sålde motorcyklar. Min son, Arvid, svarade: “Min pappa jobbar med att tjäna pengar.”

Placeholder

Och det är väl ungefär så jag brukar försöka förklara varför jag måste gå till jobbet, att saker och ting kostar pengar.

Bland det roligaste Arvid vet är att “spela iPad” och att se på film. Han går på gymnastik och i höst har han börjat med simskola och bandy. Simskolan tycker han är väldigt kul och nu senast fick han prova att simma utan flythjälp. Han var överlycklig över att ha klarat ett par simtag. Några andra barn klarade lite mer och fick köpa ett märke, så nu ser han väldigt mycket fram emot att också få göra det.

De senaste åren har jag funderat en hel del på vad jag med mitt företag och tillsammans med min personal kan göra för att  ingå i ett större sammanhang. Vad kan vi göra mer än att “bara” arbeta för att dra in en krona till? I år har vi hamnat i ett större sammanhang.

Under 2014 har vi startat konceptet “Kom hem till oss” med frukostseminarium. Vi har genomfört sex stycken träffar under året och det gemensamma temat har varit idéell verksamhet. Förutom det fina i de starka krafter som den idéella världen inom föreningslivet och välgörenhetsorganisationer står för så finns det också en koppling till den värld vi på Kodamera lever i – den världen vi kallar öppen källkod (opensource). Jag tänker inte gräva djupare i fördelar och andra aspekter av öppen källkod i denna lilla reflektion mer än att det i grunden handlar om att dela med sig och att drivkrafterna är helt andra än de kommersiella. 

Vi har haft en stor variation av besökare från en mängd olika organisationer, bland andra:

Förutom att våra besökare har fått med sig inspiration och kunskap så är det många som tagit tillfället att nätverka, skaffat nya kontakter och till och med startat nya samarbeten. Ett exempel är samarbetet mellan Majblomman och Svenska livräddningssällskapet Göteborg. 

Majblomman är Sveriges största barnhjälpsorganisation. De arbetar för att förbättra barns villkor och bekämpa barnfattigdomen i Sverige. Svenska livräddningssällskapet Göteborg är en ideell förening och har sedan starten 1842 (snart 175 år!) bedrivit utbildningsverksamhet i vattenkunskap genom till exempel simskolor och utbildar också simlärare och poollivräddare. De har som främsta uppgift att främja simkunnighet och sprida information kring livräddning i och invid vatten och isar.
 
Genom att träffas och utbyta tankar och idéer på våra frukostseminarium har dessa nationella organisationer ett nystartat samarbete på bordet. Majblomman har tidigare bidragit med finansiering till barn som inte har råd att gå på simskola privat. I det nystartade samarbetet kommer de nu också finansiera simundervisning under skoltid till förskoleklasser i områden med låg simkunnighet. Dessa barn kommer nu alltså få möjlighet att delta på SLS Göteborgs simskolor, precis som min son Arvid.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?