Artikel

Kodamerapraktik vässar Niknaz och Linneas praktiska färdigheter

Adam Evertsson
Adam Evertsson18 september 2019

Kodameragänget växer sig allt större. Under hösten vistas två nya praktikanter på det rymliga och ljusa kontoret vid Järntorget i Göteborg, nämligen 31-åriga Niknaz Moslehi och 24-åriga Linnea Johansson. – De andra är väldigt inbjudande och varma, och man får bra feedback här, konstaterar Niknaz som snart tar examen i UX-design på Yrgo.

Våra nya praktikanter Linnea och Niknaz, framför en whiteboard

Kodamerapraktikanter är inget sällsynt släkte, utan sedan 2010 har det titt som tätt dykt upp nya ansikten i företagets kontorslandskap. Och den ene är sällan den andre lik när det kommer till ålder, bakgrund eller specifika spetsegenskaper.

Höstens praktikanter kommer exempelvis från två olika utbildningar. Niknaz Moslehi, som förutom en pluggvända i Malmö har bott i Göteborg sedan barnsben, gör andra och sista året på Yrgo, där hon är klar i november. 

Namn: Niknaz Moslehi
Bor: Göteborg
Utbildning: UX-designer, Yrgo
Favorittjänst: Strava, för jag kan uppskatta att se hur människors löp- och cykelrundor runtom i världen ser ut på en karta. Karma, där olika caféer och restauranger lägger ut mat som de vet att de inte kommer sälja innan de stänger och istället säljer för halva priset, är också en bra app.

Hon har tidigare läst såväl kognitionsvetenskap som produktdesign, och tillbringar totalt 15 veckor på Kodamera.
– När jag läste produktdesign så insåg jag att jag inte vill ta fram nya saker, utan hellre jobba med det som finns och ta vara på jordens resurser. Jag visste ingenting om UX-design tidigare, men gick en utbildning och tyckte att det var en kombination av det jag gjort förut, men mer meningsfullt, säger Niknaz.

Linnea Johansson, ursprungligen från Rörö i Göteborgs skärgård, tog en lite annan väg till Kodamera. Hon utvecklade ett intresse för fotografi på högstadiet, startade en blogg och fastnade för det logiska tänkandet som kodningen utgjorde. 

Namn: Linnea Johansson
Bor: Hisingen, Göteborg
Utbildning: Front End Developer, Medieinstitutet
Favorittjänst: Bookbeat. Min kille skaffade den och jag gick in och fastnade. Just nu är jag på tredje Harry Potter-boken!

Det ledde till det treåriga programmet Grafisk design och webbutveckling vid Jönköping University, innan hon därefter hoppade på Front End Developer-utbildningen på Medieinstitutet.
– I Jönköping var det väldigt brett, man testade lite av allt, och nu valde jag en av grejerna som jag testat på och ville kunna bättre. Det är en del repetition men också mycket nytt, säger Linnea som hittade Kodamera via en klassisk sökning på Google.

I både hennes och Niknaz fall ledde den första kontakten vidare till ett möte med företaget, och det ömsesidiga intrycket var så pass starkt att det ledde vidare till den aktuella praktikperioden.

Några veckor in på den trivs båda väldigt bra.
– Det är ett härligt gäng: de är väldigt lätta att umgås med, inbjudande och varma, och man får bra feedback. Det tycker jag är viktigt för att kunna bolla idéer och åsikter, men också för att få veta vad man kan göra bättre, säger Niknaz som slängdes rakt in i hetluften i ett av Kodameras team.

Linnea fyller i:
– Jag tycker att det varit jättebra hittills. De jobbar med ett CMS (ett verktyg för att hantera och publicera information) som jag inte testat så jag har inte hoppat in i riktiga projekt än, men jag börjar förstå hur det funkar och har lärt mig jättemycket.

VD:n Jonas Sahlin konstaterar att det är en win-win för alla inblandade med samarbeten av den här sorten. Ambitionen är också att varje ny praktikant ska bli en fast medarbetare efter sin examen.
– Praktikanter som Linnea och Niknaz berikar oss som arbetsplats genom att tillföra ny energi och nya infallsvinklar, samtidigt som de själva aktivt bidrar till sin utveckling genom att vara en del av våra team. Bättre kan det väl egentligen inte bli?

Ta chansen hos oss!

Ska du också ut på praktik? Hör av dig till oss ifall du är intresserad av att praktisera på Kodamera.

Jonas Sahlin

Jonas Sahlin

Kundansvarig/Partner

jonas@kodamera.se0734-25 25 02

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?