Artikel

Öppen källkod, gemenskap och DrupalCamps

Adam Evertsson
Adam Evertsson29 september 2014

Öppen källkod blir en större och viktigare del av webben och IT. Jag känner igen engagemanget från andra gemenskaper och ser också styrkan i det. När jag skriver den här texten sitter jag på DrupalCon i Amsterdam, där hundratals har samlats just för att förbättra och finslipa arbetet i gemenskapen kring ett av de produkterna som öppen källkod producerat de sista 15 åren - Drupal.

Styrkan i enskilda personers engagemang


Kring millennieskiftet, då rädslan inför millenniumbuggen och dotcom-eran låg lika tät som dimman vid Lützen, studerade jag i Lund och var samtidigt engagerad i flertalet studentföreningar. Även om det alltid fanns pengar med på något hörn i form av sponsring eller medlemsavgift så var det väldigt ideellt. Något som slog mig då är hur mycket tid och energi folk kan lägga ner på något de brinner för. 10 år senare skulle jag upptäcka samma energi och motivation, fast på ett helt annat sätt.

Öppen källkod


På Kodamera jobbar vi med öppen källkod i formen av publiceringssystemen Drupal och WordPress (och även Joomla, fast det är ett tag sedan) och alla dessa tre är uppbyggda med öppen källkod. En del av programmen vi använder på våra datorer är också öppen källkod och på det personliga planet har jag övergett många av de programsviter som jag inhandlat genom åren för program baserat på öppen källkod. (Det är egentligen min urgamla kärlek till Windows och enkelheten i Mac OS som gör att jag inte överger operativsystemen för Linux.)

Den här veckan är utvecklarna från Kodamera nere i Amsterdam där årets europeiska upplaga av DrupalCon går av stapeln, en konferens vigd helt åt verktyget Drupal. Det finns liknande konferenser för såväl WordPress som Joomla, så det är inget speciellt med det. Det kostar också inträde till konferensen, inget speciellt med det heller. Vad som dock är speciellt är att här ställer tjogvis med människor upp och lägger ner tid att dela med sig av sin kunskap kring ett ämne, i det här fallet Drupal. De får ingen ersättning utan ställer upp med sin tid och energi för att glädja andra och dela med sig av sin kunskap. Likadant är det med de som ställer upp och arrangerar DrupalCon, ideellt arbete i sin finaste skrud.

Samma engagemang, fast på ett helt annat sätt

Det är också detta som jag känner igen från föreningslivet under mina år i Lund och det värmer lika mycket då som nu, även om det på den tiden gällde spex och nationsliv och nu är det öppen källkod. 

Jag fastnade för gemenskapen kring öppen källkod redan när jag fick höra talas om Drupal och har i Göteborg jobbat för att stärka Drupal-gemenskapen. Kodamera var en av webbbyråerna som var med och drog igång månadsträffar, så kallade Drupal Go:ttogethers, där man diskuterade webben och Drupal. Samma år var jag också med och la grunden för vad som skulle bli en mindre variant av DrupalCon - DrupalCamp - här i Göteborg. Det blev en endagskonferens med webben och Drupal i centrum. Konferensen blev lyckad så efter lite utvärdering upprepade vi konferensen 2013. Även den blev lyckad så just nu håller vi på och fixar och stökar inför DrupalCamp Gothenburg 2014.

Det kommer att bli en dag fylld med intressant föreläsningar, många av folk från andra länder än Sverige, vilket återigen visar på energin som folk är villig att lägga ner på något man brinner för. Lunch och middag ingår under dagen och på kvällen blir det baluns på en stor restaurang i anslutning till vår konferenslokal.

Framtiden?


Öppen källkod har visat att det är en kraft att räkna med. Programsviter som OpenOffice utmanar Microsoft Office och Apples iWork, Drupal och WordPress har tagit täten när det gäller att hantera innehåll på webben, Linux har varit ett starkt alternativ till operativsystemen i mer än 10 år. Tecknen finns överallt, om tillräckligt många hittar ett intresse för ett klump kod så kan det växa till något otroligt fint, där alla kan få vara med och hjälpa till. Och vara stolt över sin inblandning.

Själv lägger jag min tid på Drupal och för tillfället DrupalCamp Gothenburg som går av stapeln 15e november. Biljetten kostar bara 200 kronor, och jag hoppas att du vill komma dit.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?