Artikel

Allt du behöver veta om Composable Commerce

Daniel Vaziri
Daniel Vaziri3 oktober 2023

Composable Commerce är en modern lösning inom e-handel som revolutionerar sättet vi bygger och hanterar våra digitala affärsplattformar på. Det ger företag möjligheten att skapa anpassade och flexibla lösningar genom att kombinera och sammansätta olika mikrotjänster och applikationer. I denna artikel kommer vi utforska konceptet Composable Commerce och ge dig allt du behöver veta om denna nya approach till e-handel.

Ett foto av en person som lägger pussel

Vad är Composable Commerce?

Composable Commerce handlar om att bygga e-handelsplattformar genom att kombinera och integrera olika applikationer, tjänster och mikrotjänster. Istället för att använda en enda monolitisk e-handelsplattform, kan företag nu dra nytta av en modulär och flexibel approach genom att plocka och välja de bästa lösningarna för varje specifikt behov.

Genom att använda Composable Commerce får företag möjlighet att skapa sin egen unika e-handelsmiljö baserat på deras specifika krav och behov. Detta innebär att man kan dra nytta av bästa möjliga funktionalitet och samtidigt undvika onödig och överflödig funktionalitet som inte är relevant för verksamheten.

Fördelar med Composable Commerce

Composable Commerce erbjuder flera fördelar för företag som vill optimera sin e-handelsplattform och förbättra kundupplevelsen. Här är några av de viktigaste fördelarna:

  1. Flexibilitet: Genom att kombinera olika mikrotjänster och applikationer kan företag anpassa sin e-handelsplattform efter sina specifika behov och krav. Detta innebär att man kan bygga en skräddarsydd lösning som passar företagets unika verksamhet. Genom att välja de bästa lösningarna för varje specifik funktion kan företaget optimera kundupplevelsen och maximera sin konkurrenskraft på marknaden.
  2. Agilitet: Composable Commerce gör det möjligt för företag att snabbt anpassa sig till förändringar och lansera nya funktioner och tjänster snabbare än tidigare. Genom att använda modulära komponenter kan man enkelt lägga till eller ta bort funktionalitet utan att påverka resten av systemet. Detta ger företaget en möjlighet att vara flexibelt och snabbt anpassa sig till nya trender och behov på marknaden.
  3. “Best-of-breed”: Istället för att behöva nöja sig med en enda lösning kan företag nu dra nytta av bästa möjliga funktionalitet för varje specifikt ändamål. Genom att kombinera olika mikrotjänster och applikationer från olika leverantörer kan företaget välja de bästa lösningarna för att skapa en överlägsen upplevelse för både företaget och kunderna. Detta gör det möjligt för företaget att vara konkurrenskraftigt och erbjuda en högkvalitativ e-handelsplattform till sina kunder.
  4. Skalbarhet: Composable Commerce gör det möjligt för företag att växa och skalas efter behov. Genom att använda modulära komponenter kan man enkelt lägga till eller ta bort funktionalitet när företaget växer eller ändras. Detta ger företaget möjlighet att vara skalbart och anpassa sig till förändrade krav och volymer på marknaden.

Hur fungerar Composable Commerce?

Composable Commerce bygger på idén om att använda mikrotjänster och applikationer som kan sättas samman för att skapa en komplett e-handelsplattform. Dessa mikrotjänster kan vara allt från produktkataloger (PIM) och e-handelsplattformar till innehållshanteringssystem och marknadsföringsverktyg.

Genom att använda API:er och andra integrationslösningar kan dessa mikrotjänster kommunicera och samverka med varandra för att skapa en sammanhängande och sömlös e-handelsupplevelse. Detta ger företag möjlighet att dra nytta av bästa möjliga funktionalitet från olika leverantörer och anpassa plattformen efter sina specifika behov.

Exempel på Composable Commerce

För att ge en bättre förståelse för hur Composable Commerce kan tillämpas i praktiken, låt oss titta på ett konkret exempel.

Anta att ett företag vill bygga en e-handelsplattform som inkluderar följande funktionalitet:

  • Flera säljkanaler (butik & online) ska harmonisera information kring produkter, lagersaldon, beställningar och kunddata i realtid.
  • Företaget vill arbeta med produktrekommendationer och merchandising i sin sök och på sidor med produktlistor.
  • Man vill erbjuda flera betallösningar som alternativ vid betalning i kassan.

Istället för att använda en enda monolitisk lösning kan företaget använda Composable Commerce för att välja de bästa mikrotjänsterna för varje specifik funktion.

Företaget skulle med denna behovsbild kunna välja:

  • Sitoo som point-of-sales system för att stötta omni-channel behovet. 
  • Depict för att skapa en bra användarupplevelse när det kommer till att upptäcka produkter via sök och kategorisidor. 
  • Koppla på både Klarna och Adyen för att erbjuda flera betalalternativ för sina kunder. 

Genom att använda API:er och andra integrationslösningar kan dessa komponenter kommunicera och samverka med varandra för att skapa en sömlös och sammanhängande e-handelsupplevelse för både företaget och kunderna.

Sammanfattning

Composable Commerce är en spännande och innovativ approach till e-handel som ger företag möjligheten att skapa anpassade och flexibla lösningar för sina digitala affärsplattformar. Genom att kombinera och sammansätta olika mikrotjänster och applikationer kan företag dra nytta av bästa möjliga funktionalitet och samtidigt undvika onödig överflödig funktionalitet.

Denna nya approach erbjuder fördelar som flexibilitet, agilitet, skalbarhet samt möjlighet att använda den mikrotjänst som löser uppgiften bäst. Genom att använda Composable Commerce kan företag skapa sin egen unika e-handelsmiljö som passar deras specifika behov och krav. Detta ger dem möjligheten att leverera en överlägsen kundupplevelse och snabbt anpassa sig till förändringar på marknaden.

På Kodamera har vi anammat komponerbar arkitektur när det gäller att bygga e-handelslösningar för våra kunder. Vi förstår vikten av att skapa anpassade och flexibla lösningar som möter varje kunds unika behov. Tveka inte att kontakta oss för att diskutera dina behov eller använda oss som bollplank när du väljer nästa e-handelslösning.

Vill du ha hjälp med din e-handel?

Hör av dig till mig, så kan vi ha en första diskussion om den bästa vägen framåt!

Jonas Sahlin

Jonas Sahlin

Kundansvarig/Partner

jonas@kodamera.se0734-25 25 02

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?