Artikel

Användandet av https ökar

Adam Evertsson
Adam Evertsson10 april 2017

En säkrare webbplats? Bättre skydd mot avlyssning när du knappar in användaruppgifter på webbplatsen? Tuffare för hackers att penetrera företagets webbplats och ett sätt att stänga ute dessa illasinnande varelser? Låter det för tekniskt? Låter det som en kostsam fix? Var inte orolig - det är det inte. Lösningen heter https.

Placeholder

Https är en förkortning för Hypertext Transfer Protocol Secure, och det är just den senare delen som är intressant - Secure. Http  (utan s) är det som alltid stått framför webbadresser, och det är ett protokoll för att skicka data från servrar till webbläsaren (och vice versa). Genom att använda https så skickar man samma data, fast krypterad. Krypterad innebär, vilket alla som sett valfri spionfilm där de använder sig av kryptering, högre säkerhet-

Man har kunnat använda https, och framför allt webbplatser som hanterar mycket känslig information - e-handelssajter, banker, statliga inrättningar och så vidare - har haft detta sedan länge. Användandet av https har ökat stadigt, men väldigt långsamt då det innebär en process där man ska införskaffa ett certifikat, en process som kan vara kostsam för mindre företag och som också kräver en konfigurering på webbhotellets server för att allt ska fungera. 

Det är alltså ett certifikat som krävs för att en webbplats ska kunna använda sig av https-protokollet på rätt sätt. 

På sistone har det dock hänt två saker som gjort att certifikat och https har hamnat i fokus.

  1. I augusti 2014 gick Google ut och meddelade att de kommer att ta hänsyn till huruvuda en webbplats använder sig av https eller inte som en av alla signaler när det gäller sökmotoroptimering. Det vill säga, har din webbplats https-protokoll så får du bättre placering i deras sökresultat. Det ska väl nämnas att detta är en av flera hundra parametrar som Google väger in när det kommer till en webbplats placering hos dem, men väl en ganska bra sådan.
  2. Ungefär i samma veva startades en icke-kommersiell organisation vid namn Internet Security Research Group (ISRG) som ger ut gratis certifikat. De erbjuder också webbhotell att installera deras tjänst som en tillvalstjänst, vilket gör att man med några klick i sin kontrollpanel kan skaffa sig ett sådant certifikat alldeles gratis.

Det finns säkert många andra faktorer som gör att användandet av https ökar markant, men dessa två (och kanske framför allt att jätten Google säger ifrån och visar vägen) har definitivt gett fokus på certifikat och införskaffandet av certifikat.

Apropå Google så har de också gått ut och sagt att de inom en nära framtid kommer att låta sin webbläsaren, Chrome, som används av mer än 50% av alla som surfar på nätet (källa, källa), varna sina användare om de knappar in känslig data på en webbplats som inte är skyddad via ett certifikat.

Förutom det faktum att webbplatsen har blivit säkrare och att de besökare som surfar in på webbplatsen slipper varningar i Chrome, så skickar det också signaler att man tar webben på allvar, att man bryr sig om sin webbplats. Så tänker nog inte alla besökare, men de som har lite kunskap, som känner till situationen kring https, de kommer att få en positiv syn på webbplatsen, företaget och varumärket.

Analysföretaget Alexa har publicerat siffror från en ny analys på hur stor https-användningen är på den miljon webbplatser som drar mest trafik på iunternet. De tog fram siffror från augusti 2016 och jämförde med siffror från februari 2017. I augusti var det 13,76 procent av webbplatserna som använde https, och i slutet av februari 2017 hade de siffrorna stigit till 19,96 procent (källa). Visserligen bara en ökning med strax över 6%, men det är ju en ökning med över 58000 webbplatser (eller 44.98% om du vill ha det i procent). Det bådar gott för säkerheten på nätet.

På Kodamera har vi tagit beslut att alla webbplatser vi bygger åt våra kunder ska vara inställda på att använda en säker anslutning, https. Redan i utvecklingsfasen av webbplatsen använder vi certifikat för att säkerställa att allt fungerar som det ska, och när vi lanserar webbplatsen så ser vi till att det finns ett certifikat av någon sort kopplat till webbplatsen. Succesivt kontaktar vi kunder med redan befintliga webbplatser och förklarar situationen för dem och erbjuder dem att koppla på ett certifikat. Vi vill ha säkra webbplatser och om vi drar vårt strå till stacken så blir internet en säkrare plats att sprida information och sköta affärer på.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?