Artikel

Drupal 8 är här. Vad innebär det för Drupal 6?

Adam Evertsson
Adam Evertsson22 december 2015

Drupal 8 är äntligen här, den version som vi väntat så länge på - men vet du vad det innebär för de äldre versionerna av Drupal?

Placeholder

Den 19e november släpptes då äntligen den version av Drupal som vi så länge väntat på - Drupal 8. Nyheterna är många i den nya versionen och fördelarna med att byta till den nya versionen är såklart flerfaldiga.

Men det är inte det som den här reflektionen ska handla om utan jag vill i stället belysa vad som kommer att hända med version 6 av Drupal, den version som fortfarande driver över 125 000 webbplatser runtom i världen (källa).

Om man hårdrar det lite så är det communityn som bygger Drupal och ser till att Drupal underhålls, även om det naturligtvis är många företag som på ett eller annat sätt också driver Drupal-projektet framåt. Som standard ger communityn bara support för de två senaste versionerna av Drupal. När nu version 8 släpps upphör supporten för Drupal 6, men eftersom det fortfarande finns så många installationer av Drupal 6 så kommer man att förlänga supporten för den versionen i ytterligare tre månader. Detta för att underlätta för webbplatsägare och utvecklare att göra bytet från en version till en annan, antingen Drupal 7 eller 8.

Faktum kvarstår dock att den 24:e februari 2016 slutar version 6 av Drupal att supportas.

Vad innebär det då egentligen? 

Din webbplats kommer att fortsätta fungera efter den 24e februari, precis som vanligt, men vad som kommer att hända är tvåfaldigt.

1. Generellt sett så kommer det inte att ske någon utveckling av tilläggsmoduler till Drupal och Drupals kärna, dess huvudsystem, kommer inte heller att fortsätta utvecklas. Det medför också att inga nya moduler kommer att skrivas för Drupal 6, så om man prompt vill ha ny funktionalitet så får man skriva koden själv (eller be någon annan göra det).

2. Vad som är viktigare att ha med sig är att från och med att supporten upphör för Drupal 6 så ordnas heller inga säkerhetsuppdateringar - vare sig till moduler eller Drupals kärna. Enligt mig är detta det största skälet till att uppgradera. Säkerhetshål finns i alla datasystem, och genom uppdateringar så täpps hålen till. När ett system slutar underhållas och ett nytt säkerhetshål upptäcks skrivs det helt enkelt inga uppdateringar som täpper till det. Samma sak hände med t.ex. Windows XP och tidigare versioner, där Microsoft till slut slutade släppa uppdateringar för att täppa till de säkerhetshål som fanns i systemet. En sådan här sak kallas EOL - End Of Life.

Vad bör du då göra?

Om du som webbplatsägare har en webbplats som är byggd i Drupal 6 och du inte redan är i farten med att uppgradera eller flytta till något annat system, så är det hög tid nu. Vi på Kodamera erbjuder fortsatt hjälp, stöd och utveckling för Drupal 6, och kan även erbjuda rådgivning och stöd när det gäller säkerheten på din webbplats i Drupal 6 även efter den 24:e februari. 

Om du har några frågor, eller vill få hjälp med din säkerhet på din webbplats, så tveka inte att ringa oss för att diskutera ditt behov.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?