Artikel

Mitt besök på DrupalEurope, dag 3

Adam Evertsson
Adam Evertsson1 oktober 2018

Alla goda ting är tre sägs det ju, och DrupalEuropes tre dagar med föreläsningar närmar sig sitt slut för min del. Det har verkligen varit goda ting här på konferensen, och jag ska berätta om den sista dagen och försöka sammanfatta mina intryck i det här sista blogginlägget från DrupalEurope.

En dataskärm med texten Thank You på DrupalEurope-konferensen 2018.

Det är inget snack om saken. Drupal har lagt in en högre växel och har insett vad som behövs för att lyckas, och även vilken plats Drupal har i hierarkin av alla olika system ute på webben. 

Dries Buytaerts keynote igår visade upp detta, där klara besked om vart Drupal är på väg och vad som görs för att komma dit var genomgående teman. Konferensens tredje dag bjöd på samma information, fast från olika föreläsare vid olika tillfällen.

Från Drupal Associations håll (en icke-vinstdrivande förening, för att använda en benämning som vi svenskar har förståelse för) jobbas det på dokument som informerar om hur man bör beskriva Drupal för potentiella kunder. Man har börjat skicka ut pressmeddelanden på ett större, mer marknadsmässigt sätt, något som man inte gjort tidigare. Och man har, som jag skrev om i min förra bloggpost, låtit en event-byrå ta hand om nästa års europeiska Drupal-konferens för att få en proffsigare inramning och ett bättre slutresultat på det hela.

Allt detta leder till en uppåtgående trend, skulle jag vilja säga. Ju fler som känner till Drupal, ju bättre kommunikation kring Drupal som finns att tillgå, ju mer insäljande Drupals webbplats är - desto mer kommer Drupal att dra med sig communityn. Att lägga ner sin tid på att främja ett projekt som kantas av succéer är kul. Att lägga sin tid på ett projekt som är dödsdömt eller som står och stampar känns inget kul. Jag kan nämna fler CMS som har hamnat i en nedåtgående spiral av olika orsaker - jag ska inte nämna dem här - men Drupal gasar och strävar uppåt på ett säkert sätt.

Detta gör att det är extra kul att skriva det här inlägget, att få besöka DrupalEurope och få träffa communityn, en community som ser ljust på framtiden.

Många av föreläsningarna på konferenser om Drupal handlar om bästa sättet att hantera informationen på en webbplats, hur man ska lägga till information på bästa sätt för att redaktörer ska kunna pussla om innehållet så enkelt och dynamiskt som möjligt. Den här konferensen är inget undantag.

Ett flertal föreläsningar handlar om moduler som Bricks, Paragraphs, Field Collection, bara för att nämna några. Vissa av dessa moduler använder vi idag och som vi använt länge. Med de nya semantiska versionerna (vilket i praktiken innebär att man varje halvår släpper en ny version av Drupal med ny funktionalitet) tillkommer nya varianter på dessa, nya sätt att hantera sitt innehåll. Nu senast lades Layout Builder till, som gör att du kommer kunna dra och släppa innehåll precis som du vill, där du vill ha det.

Det här är naturligtvis jätteintressant för oss som jobbar med Drupal. Det gör att vi kan efterlikna många av de system som man idag behöver betala höga månadsavgifter för att kunna använda, och då äger du inte koden på webbplatsen utan basar bara över innehållet.

Foto

För mig som dels varit lite inblandad i att arrangera DrupalEurope, men framför allt varit intresserad av communityn runt Drupal, så var dagens sista föreläsning extra intressant. Det var en retrospective, en genomgång om hur DrupalEurope kom till, vilka utmaningar som de mött och hur det hela slutade.

Där fick jag veta att konferensen har varit lyckad. Över 1000 besökare, med fler personer än väntat som kom och köpte en-dags-biljett i biljettluckan, över 160 föreläsningar och en hel dag för att diskutera communityn och dess arbete samt en hel dag för att sitta och koda och lära nykomlingar hur man kan hjälpa till att finslipa och koda i Drupal. De tolv som ingått i konferensens arrangörsgrupp är nöjda, och alla som var i föreläsningssalen var nöjda likaså.

Foto i en aula

Likt tidigare konferenser så avslutas de tre dagarna med en trivia night. Då är alla konferensdeltagare välkomna tillbaks till konferenslokalen på kvällen, där alla sätter sig i smågrupper och får närmare 60 frågor serverade i omgångar, den ena nördigare än en annan. Gruppen jag var med i missade de första omgångarna, men lyckades ändå skrapa ihop en ansenlig summa poäng - tack vare att vi var så nördiga att vi kunde svaren på de flesta frågorna.

Med ett lite tungt sinne lämnade jag mitt hotell i Darmstadt på fredag morgon och begav mig till flygplatsen i Frankfurt. På bussen dit träffade jag en amerikan, en islänning, två spanjorer och en italienare. Alla hade varit på DrupalEurope och den halvtimmeslånga resan fylldes av intressanta diskussioner om Drupal, konferensen, communityn och framtiden. Detta lättade upp mitt sinne igen. Påminnelsen om hur härlig communityn kring Drupal är, hur trevliga och intresserade alla är, gjorde att jag kunde återvända till Kodameras kontor med ett leende på läpparna från att ha lämnat DrupalEurope bakom mig och berätta allt som jag upplevt. 

Nu ser jag fram emot nästa Drupal-konferens. Nästa år är det dags för DrupalCon Amsterdam. Om inget annat så kommer jag att skriva något om mitt besök där. Om ett år ungefär.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?