Artikel
Jakten på det perfekta lösenordet
När datorerna och framför allt internet med alla dess underbara webbplatser, tjänster och webbapplikationer blev en del av vår vardag blev det samtidigt startskottet för ett ilandsproblem som kan heta duga: Hantering och memorering av lösenord.
Jakten och diskussionen kring det perfekta lösenordet har varit lång och är ständigt pågående. De flesta är rörande överens om att långa och komplicerade lösenord är bra, för krångliga lösenord är inte bra, lösenord som byts ofta är toppen och bortglömda lösenord är i värsta fall en smärre katastrof.
Finns det någon perfekt lösning på det här problemet då? Eller ska man nöja sig med en gyllene medelväg? På Kodamera hanterar vi kunders lösenord med största säkerhet och har rutiner för lösenordsbyten och hantering på såväl våra egna datorer och prylar som för de webbplatser vi bygger och underhåller.
Vad ska man undvika då, när det kommer till lösenord?
- Alltför enkla lösenord, såsom password, abc123, smulan19 ska man undvika.
- Du bör heller inte skriva ner ditt lösenord och ha det på en post-it-lapp i närheten av datorn.
- Du bör inte ha samma lösenord till många webbplatser eller webbtjänster.
Helst ska man ju ha ett långt och komplicerat lösenord, men samtidigt kanske man vill kunna komma ihåg det också. Om du är ute efter att ha komplicerade lösenord av typen tDKi$0*a9gvqE6Et6TM#6Su#U och/eller har många inloggningar till olika webbplatser och webbtjänster så är nog ett lösenordshanterare rätta verktyget för dig. Program och webbläsareplugins såsom Lastpass och 1Password finns som program för datorer, plugins till webbläsare och appar till mobiltelefonerna.
Om man inte vill spara sina lösenord i ett program eller bara har ett fåtal så man är övertygad om att man kommer ihåg lösenordet så bör man ju inte ha för enkla lösenord. Ett sätt att skapa avancerade, men kanske ändå lätthågkomliga lösenord är att sätta ihop bokstäver och siffror från något slags mönster. Här är några exempel:
- Första bokstaven från orden i en sång.
Om du har en favoritlåt kan du ta första bokstaven i varje ord och på det sättet skapa en komplicerad radda tecken. "Var nöjd med allt som livet ger, och allting som du kring dig ser" skulle på det sättet bli lösenordet vnmaslgoasdkds. För att öka säkerheten ytterligare kan du byta ut "o" mot "&", ett specialtecken kryddar upp säkerheten på ett bra sätt. Sätt på ett årtal och byt ut någon bokstav mot en versal så kan resultatet bli 1967vnmaslg&asdkds. 1967 är ju året då Djungelboken kom, lätt att ta reda på om man skulle tappa bort just årtalet. Och det är ju fritt fram att ta en rad från sången med färre ord. - Bokstäver från webbplatsen/webbtjänsten du vill logga in på.
Om du vill använda samma lösenord överallt så kan du ändå anpassa det genom att ta första och sista bokstaven från webbplatsens namn och addera det till ditt löseord. Om du har lösenord Smulan2015 så skulle lösenordet till ditt Facebook-konto kunna bli FSmulan2015K, där "F" och "K"kommer från Facebook - första och sista bokstaven. - Eller hela namnet...
Du kan ju också bestämma dig för att lägga till hela namnet efteråt för att förlänga lösenordet och därigenom öka säkerheten. T.ex. Smulan2015facebook.
Det är egentligen fantasin som sätter begränsningar i hur du bygger upp ett ihågkombart lösenord, men huvudsaken är att du inte väljer ett för enkelt lösenord och att du byter det med jämna, eller ojämna mellanrum. Om du gör det en gång per år eller vart tredje år spelar ingen roll, gå bara inte genom livet med samma lösenord decennium efter decennium.
På Kodameras förvaltning ser vi till att våra kunders webbplatser är säkra genom att vi inte tillåter för enkla lösenord samt att det genomförs regelbundna byten. Vill du ha hjälp att säkra upp din webbplats är du välkommen att kontakta oss!