Artikel

Snart är Drupal 8 här

Adam Evertsson
Adam Evertsson7 oktober 2015

För oss som jobbat med och följt Drupals utveckling sedan 2006 så är nästkommande version en milstople på många sätt, och på DrupalCon Barcelona förra månaden fick vi många trevliga nyheter att se fram emot.

Placeholder

Det är otaliga gånger som jag har sagt att "nu är snart Drupal 8 här", och det är flera gånger som jag har fått äta upp det. Orsaken är naturligtvis att Drupal är byggd av frivilliga resurser och kommer att släppas enligt devisen "den släpps när den är klar". 

Fast nu är det nog dags att börja förbereda sig på att Drupal 8 faktiskt är på gång.

På den senaste stora Drupal-konferensen som hölls i Barcelona, Spanien i september så levererade Dries Buytaert, Drupals grundare, att det kommer att släppas en RC - release candidate - den 7e oktober 2015 - idag med andra ord.

Drupal 8 RC1
Det kom en liten brasklapp i form av att hela systemet måste såklart passera alla hårda säkerhetskrav som Drupal är känt för och att datan ska kunna bevaras mellan olika versioner i utvecklingen.

 

En release candidate är förstadiet till en färdig produkt, och ibland kan det komma flera release candidates innan den färdiga produkten släpps, det beror lite på när de ansvariga är nöjda. 

Vad som också talar för att Drupal 8 faktiskt är nära ett släpp är såklart att det gemensamma arbetet kring Drupal 8 intensifieras just närmare en färdig produkt man kommer.

Vad innebär detta?

I klartext så innebär ju detta att det är mer ok än någonsin att börja bygga webbplatser med Drupal 8. Personer som inte är vana vid PHP eller att använda system som fortfarande finns i en beta-version eller RC-version kanske bör invänta den fullständiga produkten, men för oss på Kodamera så är något enstaka felmeddelande eller eventuella kodrader som behöver snyggas till inget problem.

Vi har redan påbörjat bygget av webbplatser i Drupal 8 och vi står stadigt med fötterna i myllan och välkomnar alla de nyheter som Drupal 8 skeppas med. Det är inte bara grafiska förändringar i form av bättre gränssnitt, responsiv design utan också nya sätt att bygga Drupal 8 på och med, sätt som förbättrar bland annat säkerheten men också gör att Drupal som system är bättre byggt, inte bara nu men också för framtiden.

Vad ligger i vägen?

Först och främst ska antal kritiska issues (ärenden) ner till noll, och det skedde tidigare i veckan, för att sedan ökas till 1 igen. Men idag så är vi nere på noll igen, så enligt Angela Byron, som är en av de ansvariga för Drupal (rättare sagt Drupals kod-kärna) så ser det lovande ut.

Skärmdump av en tweet

Vågar jag ta steget och använda Drupal 8?

Här vågar jag säga "ja". Oavsett om du sitter hemma på kammaren och bygger egna webbplatser för skojs skull och för att lära dig Drupal, eller om du är en kund som är i behov av en större lösning. Vi på Kodamera är som sagt redo att börja bygga med Drupal 8 och kommer i höst att lansera webbplatser byggt på den nya versionen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?