Artikel

Dags för DrupalEurope!

Adam Evertsson
Adam Evertsson12 september 2018

Just nu pågår DrupalEurope - årets största konferens med Drupal som minsta gemensam nämnare. Fast det var inte säkert att den skulle bli av... Jag är på plats för att rapportera från konferensen i Darmstadt, Tyskland.

image

DrupalEurope är en unik händelse, och antagligen den enda i sitt slag, om man ser till gångna år och tittar in i framtiden. På vilket sätt frågar ni er säkert då?

Tidigare år så har det en gång per år anordnats en större europeisk konferens med inriktning på Drupal - publiceringsverktyget som vi på Kodamera primärt använder för att bygga våra webbplatser och webbapplikationer. Det är Drupal Association, intresseorganisationen som jobbar heltid med att sprida kunskap om Drupal världen över, som anordnat dessa konferenser, dessa DrupalCons som det officella namnet är. 

Men förra hösten, på DrupalCon i Wien 2017, meddelade Drupal Associations verkställande direktör, Megan Sanicki, att det blir ingen officiell konferens i Europa 2018. Orsaken var att de ville ta ett sabbatsår, ta ett steg tillbaka och fundera på i vilken riktning som de officiella konferensenerna skulle ta här i Europa. De har under en tid brottats med att få konferenserna att gå runt, den satta mallen från USA funkar inte i Europa. Därför ingen DrupalCon i Europa 2018.

Communityn runt Drupal agerade snabbt, redan på eftermiddagen samma dag hölls ett första möte där det diskuterades hur vi skulle få till en stor konferens för att alla Drupal-intresserade skulle ha en konferens att komma till på hösten 2018. Jag var med på mötet och det beslutades snabbt att man inte skulle följa mallen som blivit standard när det kommer till DrupalCon. Det diskuterades att kanske bara ha två dagar i stället för tre, koncentrera oss mer på utvecklarna och ge dem en chans att träffa andra utvecklare (eftersom Drupal är öppen källkod samarbetar ofta utvecklare världen över över internet och dessa större konferenser är en chans för dem att faktiskt träffas ansikte mot ansikte), att hålla biljettpriset nere och kvalitéen på föreläsningarna uppe. Något som också beslutades var att den kommande konferensen inte skulle gå under namnet DrupalCon, eftersom det inte är en officiell Drupal-konferens. Initiativet fick namnet i stället namnet DrupalEurope.

Under de kommande månaderna avlöste Skype-möten varandra, grupper skapades, strukturen sattes och communityn visade sin styrka genom att tillsammans bygga upp en fullfjädrad konferens enbart genom att eldsjälar la sin fritid för att de ville ordna en stor konferens för Drupal-communityn.

Allas lösa idéer konkretiserades, alla inriktningar spikades och fler kom till längs vägen. Initiativsgruppen fick förfrågningar från andra organisationer - och sträckte ut händer till andra organisationer inom webbutveckling, öppen källkod och liknande - och konferensen växte. Jag var personligen med de första fem, roliga och utmanande, månaderna av det här projektet men fick tyvärr hoppa av då mina dygns timmar inte räckte till. Man säger ju att "livet är det som händer medan du gör upp andra planer", och så var det för mig. Vid det här tillfället hade dock gruppen bakom initiativet vuxit sig stark så platsen jag lämnade kunde snabbt fyllas av andra med energi och tid.

Nu är vi här, ungefär ett år senare, och konferensen är igång. Hundratals, om inte tusentals timmar av organisatörernas fritid har lett fram till en professionellt anordnad konferens med många besökare (vet inte exakt hur många än så länge) i Darmstadt i Tyskland, ungefär 30 minuter från Frankfurt.

Ett fullspäckat föreläsningsschema med olika inriktningar visar på bredden av människor som visar sitt intresse för Drupal, webbutveckling, webbstandarder och hela den omkringliggande sfären som ett webbprojekt består av - marknadsföring, UX, säljarbete med mera.

Jag har varit en aktiv del av communityn runt Drupal sedan 2010 och har anordnat tre framgångsrika mindre Drupal-konferenser i Göteborg så jag vet hur mycket jobb som lagts ner för att ordna en så här stor konferens. Det ska bli riktigt intressant att under de kommande tre dagarna se vad konferensen kan bjuda på och se vad som kommer sedan, 2019. Blir den ny officiell konferens? Kommer communityn att gå samman och fortsätta skapa dessa större konferenser? Vad kommer att hända?

Håll utkik här så kommer det fler artiklar från DrupalEurope!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?