Artikel

Här är nyheterna i den senaste uppdateringen av Drupal 8

Jonas Sahlin
Jonas Sahlin12 oktober 2016

För några dagar sedan kom den andra större uppdateringen av Drupal sedan version 8 lanserades ifjol. Så ... vad är nytt? Vilka möjligheter innebär uppdateringen för webben? Och hur påverkas jag som användare? Vi tog ett snack med Kodameras Adam Evertsson för att reda ut.

image

Hej Adam! Hur är livet tillsammans med nya Drupal 8.2?

– Det känns riktigt bra. Alla uppdateringar som har kommit sedan Drupal 8 innehåller ju buggfixar och ny funktionalitet, men i och med 8.2 kom det så mycket nya funktioner som förändrar hur man använder Drupal som redaktör.

Spännande! Vad handlar det om för förändringar?

– Det jag tänker främst på är hur man som användare placerar ut blocken i Drupal. Nu behöver man inte navigera sig runt i vad som kan upplevas som krångliga menyer utan kan istället med hjälp av ett lättbegripligt gränssnitt göra de mest relevanta ändringarna direkt när man är på sidan. Även om man tidigare har satt upp ett bra system för att ändra på sina sidor är det här drag-och-släpp-systemet bra mycket enklare och kommer underlätta för många.

Det har också kommit till en så kallad "Settings tray" där du kan komma åt och ändra inställningar på block av olika sorter. Detta minskar också navigerandet och klickandet bland administrationsmenyerna och gör ditt arbete snabbare och enklare.

Tre andra (och mindre) nyheter i 8.2
- Drupal har nu stöd för "date range" – när man har ett datumfält kan man även ange ett slutdatum vilket öppnar möjligheter för kalendermoduler
- Man kan nu få en redirect på ett kontaktformulär, vilket till exempel innebär att du själv kan styra var dina besökare hamnar när ett formulär skickats in från en av dina sidor
- Innehållsförbättringar i användargränssnittet – det är lättare att hitta rätt och lättare att lära sig nytt med Drupals nya hjälptexter

Animerad GIF som visar hur man placerar ut block

Finns det några fler större förändringar för mig som användare?

– Ja, uppdateringen har också förbättrar modereringen av innehåll. Nu finns redan från start en funktionalitet som möjliggör och underlättar att innehåll lever i ett arbetsflöde. Innehåll kan förflyttas mellan olika stadier och olika användare med olika rättigheter har olika relation till innehållet vid olika tillfällen. Exempelvis kan en text gå från "Skapad" till "Utkast" när skribenten är klar. Därefter tar redaktören vid och kan passa innehållet tillbaka ner i arbetsflödet med kommentarer, eller skicka det vidare eller publicera direkt om så önskas.

Det låter som att livet som redaktör förbättras tack vare 8.2?

– Verkligen! Uppdateringen innebär också att revisioner är påkopplade redan från start. Drupal sparar alltså automatiskt skillnaderna mellan alla sparade versioner av en text. På så vis kan man backa tillbaka och följa utvecklingen vilket innebär en hel del nytta i det redaktionella arbetet.

Kommer man som besökare märka av någon skillnad när favoritsajten uppdaterar till nya versionen?

– Nja, möjligtvis att webbplatsen kommer att gå lite snabbare på grund av vissa kodförbättringar, men i övrigt är det här en uppdatering som främst innehåller godis till redaktörer, sajtägare och utvecklare.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?