Artikel

Vilket är vårt roligaste Drupal-projekt?

Adam Evertsson
Adam Evertsson16 maj 2017

För ett tag sedan fick vi en fråga på twitter - Vad är det roligaste Drupal-uppdraget ni utfört? När vi ställde frågan till våra kollegor så fick vi lika många svar som det finns sjöar i Finland (ok, nu överdrev vi lite). Vi fick i alla fall många svar och vi plockade några av de projekt som vi tänkte berätta lite mer om, alla byggda med Drupal som grund.

image

Svenska Lottakåren

Svenska Lottakåren dök upp hos flera av våra kollegor när det kom till frågan om vilket Drupal-uppdrag som varit roligast. Webbplatsen lanserades i april 2017 och var målet på nästan två års utveckling där vi skapade en komplett webblösning där kunden kan hantera sina medlemmar, skicka ut fakturor, publicera innehåll riktat till avdelningar eller till alla besökare. En komplex lösning som ställde höga krav på våra utvecklare, UX-are, projektledare - ja, faktiskt alla våra avdelningar, från första idé till QA och lansering - och sådant är alltid uppskattat. En spännande och rolig utmaning för alla inblandade.
https://www.svenskalottakaren.se/

Garantera Ebeco

Här använde vi Drupal till något annorlunda - att hålla koll på installationer av golvvärmeprodukter. Vi hade länge jobbat med kunden Ebeco och satt samman deras produktwebb sedan innan, och när idéen till Garantera föddes så såg vi en chans att utmana oss själva och Drupal och resultatet blev en smärre succé. Installatörer skapar projekt och matar in data som de mäter upp under installationen. Mätvärden stäms av mot fasta produktvärden för att garantera att allt är installerat korrekt, och när allt är avstämt och klart skickas automatiskt ett förlängt garantibevis ut till kunden. Installatören har sina projekt prydligt samlade på ett ställe och kan återvända till dem vid behov.
Projektet innebar likadant här utmaningar för samtliga avdelningar på Kodamera, men det var nog att Drupal användes till något annorlunda som satte lite extra krydda på projektet.
https://garantera.ebeco.se/

Business Region Göteborg

Som digital partner till Business Region Göteborg är det aldrig tråkigt, de har alltid nya intressanta och roliga projekt på gång. Här är det ständigt nya utmaningar - och även om vi lanserat flera webbplatser i samarbete med dem så är det ett projekt som är under utveckling nu som kommer med på den här listan. Vi håller på och ritar upp ett system som kommer att kunna hantera alla webbar från en och samma Drupal-installation, med olika teman, olika rolluppsättningar och möjligheter för kunden att själva hantera nya webbplatser på ett enkelt sätt. Vi har gjort liknande webbplatser tidigare, men denna byggs arkitektuellt på ett för oss nytt sätt - och på Drupal 8, vilket också är jättekul.
https://www.businessregiongoteborg.se/sv/

Intern installationsprofil

Som många webbyråer som använder Drupal eller liknande system så har vi en färdigutvecklad grund som vi använder för att inte behöva börja om från noll vid varje nytt projekt. Med Drupal 8 så tog vi med oss det tänket som vi förädlat genom de senaste versionerna av Drupal och förbättrade vår installationsprofil ännu mer. Hela resan med att lägga denna - i viss mån nya - grund, ta fram nytt arbetssätt och se till att allt arbete vi gör framöver när det kommer till nya webbplatser går att återanvända och dra nytta av den kunskap och kod som skrivs lyftes fram som extra roligt av många kollegor också. Ett utmanande arbete på många sätt, visserligen mer riktat åt våra backendare och frontendare, men ett ack så viktigt projekt som nu lägger grunden för i stort sett alla våra webbplatser och som sparar mycket tid åt våra kunder.

Likheter bland projekten

Med undantag från det interna jobbet med vår installationsprofil så kan man hitta några liknelser mellan de kunder vi radat upp och räknat ner - de är samtliga utmanande projekt där vi tillsammans med kunden samarbetat från A till Ö för att ta fram produkten. Där vi får vandra bredvid kunden, lotsa dem rätt, erbjuda vår kunskap och föra projektet i mål med en nöjd kund.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?