Artikel

Kodamera levererar Svenska Lottakårens nya webb

Adam Evertsson
Adam Evertsson25 april 2017

På framsidan syns en ny och målgruppsanpassad webbplats, i kulisserna finns ett nytt och kraftfullt system för medlemshantering.Med en ny modern design har den nya webben förenklat processer för både användare och administratörer.

En dator som visar upp Svenska Lottakårens nya webbplats

Svenska Lottakåren är Sveriges främsta forum för kvinnor i alla åldrar som vill bidra till ett säkrare och tryggare samhälle. Sedan 1924 har den frivilliga försvarsorganisationen gett kvinnor konkreta möjligheter att engagera sig i frågor som rör samhällets säkerhet.

Arbetet med den nya webbplatsen och systemet för medlemshantering har pågått i två år. Det har varit ett tätt samarbete med kunden där Kodamera stått för analys, design och utveckling. Ett resultat av arbetet är att webbplatsen nu på ett tydligare sätt riktar sig till målgruppen potentiella medlemmar.

Svenska Lottakårens kärnverksamhet är deras utbildningar. Lösningen gör det nu möjligt för verksamheten att på ett attraktivt sätt presentera dessa. Den hårda faktan med kursinnehåll, datum och tid finns där men nu ges möjlighet att på ett tydligare sätt presentera kursen med mjuka värden genom bilder, citat, video. På så vis tilltalar vi både de faktasökande men även de som går på magkänsla. Röda tydliga ansökningsknappar ser till att de inte missar sitt avslut säger Mikael Svensson, projektledare och strateg.

Ett smidigare sätt att hantera medlemmar

Den kanske mest intressanta nyheten är dock inte tillgänglig för den vanliga besökaren. Med en uppsjö data om lokala lottakårer och medlemmar att hantera har Svenska Lottakåren varit i behov av ett smidigare system för sin medlems- och betalningshantering. Alla dessa delar finns nu samlade i ett enda komplett system, byggt på verktyget Drupal.

– Det du som besökare möter är bara toppen på ett isberg. Vi har i Drupal modellerat all information som berör Svenska Lottakåren, säger Mikael Svensson.

Bygget går att sammanfatta i fyra delar:

  • Publik webb
  • Ekonomisystemet som håller ordning på avgifter och inbetalningar, data till bokföringssystem och import av bankgiro-filer.
  • Utbildningsdelen som tar hand om kursinformation, anmälningar och meriter.
  • Medlemssystemet som hanterar medlemmarna med olika behörigheter, till exempel funktionär.

– Den färdiga lösningen ska klara av att hantera en stor mängd data på ett sätt som är bra både för administratörer och användare. Därför har det varit viktigt för oss att inte stressa fram en produkt, att inte ta lösning 1A utan att istället på riktigt förstå nätet av information. Resultatet är en skräddarsydd lösning perfekt anpassad efter Svenska Lottakårens behov, säger Mikael.

Infographic om Svenska Lottakårens webbstruktur

Ett gränssnitt som anpassar sig efter användaren

Resultatet är en skräddarsydd integrerad lösning som ger administratören tillgång till all nyttig data bara ett knapptryck bort. För de lokala lottakårernas administratörer anpassas gränssnittet automatiskt och man får tillgång enbart till "sina" medlemmar.

Under hela arbetet har informationsstrukturer, analyser och slutsatser dokumenterats med hjälp av verktyget Jira och Confluence. Tack vare dokumentationen kan personer involverade i utvecklingen eller användningen av de digitala produkterna alltid söka svar på hur olika funktioner fungerar och hänger ihop.

– Den mängd behov och funktioner som detta projekt hanterat hade varit omöjligt att hantera i traditionella dokument, mail och att göra-verktyg. Därför har det varit avgörande för projektet att Svenska Lottakåren varit en så öppen och bra samarbetspartner i vår digitala arbetsmiljö, säger Mikael Svensson och fortsätter:

– Vi har nu på ett dynamiskt sätt kunnat länka lösningsdokumentation till de slutliga att göra-punkterna och vi har på distans kunnat föra en dialog med kommentarer i en relevant kontext. Saker som beslutats för ett par månader sedan finns omgående tillgängliga att plocka upp vid de tillfällen då vi behövt fräscha upp våra minnen.

Besök Svenska Lottakåren på www.svenskalottakaren.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?