Artikel

Mitt besök på DrupalEurope, dag 2

Adam Evertsson
Adam Evertsson13 september 2018

Efter en god natts sömn var jag redo för en ny dag på DrupalEurope. Vad jag dock inte var beredd på var de enorma överraskningar som skulle komma. Och det innan klockan slagit 10!

image

Efter en intensiv första dag på DrupalEurope ringde klockan tidigt för att jag skulle ha möjlighet att kunna se en av de föreläsningar som jag sett fram emot mest av allt på konferensen. Det jag pratar om är naturligtvis den keynote som Dries Buytaert skulle hålla. Dries, för de som inte känner till det, är han som skapade Drupal en gång i tiden och som sitter med och beslutar om vart Drupal ska ta vägen, vilken väg som verktyget bör hålla sig till.

Det är tradition att Dries håller en keynote på varje större Drupal-konferens, och denna var inget undantag. 

Publiken värmdes upp genom en pre-note, där framstående personer ur den lokala, likväl den internationella, Drupal-communityn spexade och sjöng, informerade och förberedde oss på det som skulle komma sedan. Vi fick sjunga med i John Lennons Imagine, med helt ny text som lyfte fram mångfalden i Drupal-communityn - hur många olika religioner, ursprung, positioner på arbetsplatsen och historia som den enorma communityn faktiskt består av. Communityn som är grunden för hela Drupal och som 17 år efter första lanseringen är starkare än någonsin. Det värmde mitt hjärta, jag som har engagerat mig mycket i den lokala, såväl som europeiska, communityn under de åtta år som jag jobbat, och för egen del lattjat, med Drupal.

Så kom Dries ut på scenen. Jag har sett hans föreläsningar live många gånger, och fler gånger via YouTube, men den här gången så slogs jag av hur proffsigt han hanterade den information som han skulle förmedla. Jag tänkte tillbaks till första keynoten jag såg med Dries, i London 2011. Då var det en helt ok keynote, version 7 av Drupal hade precis släppts och alla var glada, och Dries berättade om arbetet och vad som ligger framför oss. Men det är enormt stor skillnad på hur han då la fram vägen framför oss och vägen för Drupal, jämfört med vad jag fick höra här.

Dries Buytaert visar när Drupal 7 når End of Life

Arbetsgruppen, de som jobbar med Drupals marknadsstyrning kan man väl kalla det, har lagt upp en plan för samtliga versioner av Drupal och Dries levererade konkreta år där communityn kommer att sluta stödja tidigare versioner av Drupal.

Drupal 7 har fått ett slutdatum år 2021. Exakt datum bestäms senare, men bara det att få ett årtal då vi vet när den då 10 år gamla versionen ska sluta stödjas är som en skänk från ovan. Då vet vi som jobbar med Drupal hur vi måste lägga upp arbetet för att låta kunders webbplatser gå från en version till nästa, eller kanske direkt till version 9 av Drupal som planeras att vara lanserad vid det tillfället. Detta för att inte bli stående med gammal teknik, att vara begränsad till äldre versioner av programvaran och framför allt för att inte riskera att hamna på efterkälken när det kommer till säkerhet. När versionen slutar stödjas så kommer inga säkerhetsuppdateringar längre. Inget konstigt, man kan bara vända sig till världens största operativsystem - Windows - för att inse att äldre versioner inte stöds längre, och det är likadant med Drupal och liknande system.

Att Dries pratade om Drupal 9 var också härligt. Vi har alla vetat att det ju kommer en ny version så småningom, men genom att man när man lanserade version 8 av Drupal började med något som heter semantic updates, dvs att man två gånger om året släppte mindre versioner av Drupal där man introducerar ny funktionalitet, ny grafik och nya anpassningar till teknik på webben, så kanske det inte känns nödvändigt att gå från version 8 till 9. Man skulle ju bara kunna fortsätta släppa Drupal 8.6.0, 8.7.0, 8.8.0 och så vidare, in absurdum. 

Dries Buytaert visar planerna fram till år 2021

Men att gå från Drupal 8 till 9 indikerar också ett större hopp, och detta görs genom att Drupal 9 kommer att ha ny version av Symfony. Från Drupal 8 så tog utvecklarna med ramverket Symfony (version 3) för att stärka upp Drupal på många sätt, såväl communitymässigt som teknikmässigt, och den versionen har fått en EoL (End of Life) satt till 2020/2021, vilket gör att även om vi skulle fortsätta släppa nya, mindre versioner av Drupal 8 så skulle de vara baserade på en gammal, utdaterad version av Symfony. I längden funkar ju inte det. Därför kommer Drupal 9 att introduceras innan dess, och det kommer att vara lättare än någonsin att uppdatera från en större version till en annan i Drupal. Eftersom det gjordes ett rejält omtag mellan version 7 och 8 så byggdes även uppgraderingssystemet om, och de ändringarna bäddar för en smidig uppdatering.

Denna information nådde oss som satt i publiken och det möttes av applåder. Ju mer konkret information vi fick, desto större blev applåderna. Projektledaren inom mig var överlycklig, nu kan jag i min tur lämna klara besked och planera för mina kunders webbplatser och applikationer i flera år framöver. Inga halvdana besked, utan klart och tydligt: Här är planen!

Och när vi i publiken sedan sansat oss kom nästa överraskning!

På tidigare DrupalCons - officiella Drupal-konferenser - så har vi alltid på konferensens sista dag fått reda på var nästa stora europeiska konferens ska hållas. Här, på DrupalEurope, fick Dries möjligheten att berätta detta. 

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg så är DrupalEurope inte en officiell konferens, utan en konferens helt och hållet sammansatt av Drupals community. Drupal Association, som är en icke vinstdrivande förening som jobbar för att främja Drupal, tog ett sabbatsår under 2018 för att lista ut hur de ska göra för att få de europeiska konferenserna att bli bättre och - framför allt - inte gå med förlust som de gjort de sista åren. 

De har beslutat sig för att pröva ett nytt grepp, och det är att licensiera ut DrupalCon i Europa och att därigenom låta ett event-företag hantera hela konferensen. Ett vågat grepp sett från communityns synvinkel, men inget ovanligt om man tittar på den globala marknaden.

Det är företaget Kuoni som nästa år i Amsterdam kommer att anordna DrupalCon i Europe.

Dries visar upp var nästa DrupalCon ska hållas i Europe - Amsterdam

Då det visade sig att Kuonis representanter var från Sverige inbjöd det till en uppsluppen konversation oss emellan ("Är du också svensk?!") och jag fick reda på att Kuoni är försiktigt entusiastiska då de aldrig tidigare har anordnat en konferens där communityn är så stark. De är medvetna om att de kommer att trampa på en del tår, men ska försöka ordna så att det blir en så bra konferens för så många som möjligt. Jag kommer att få tillfälle att återkomma till det här, lite unika, samarbetet i framtida artiklar.

Klockan 10 avslutade Dries sin keynote och konferensens deltagare samlades utanför konferenscentrat för att ta en bild på alla deltagare.

Alla föreläsningar och diskussioner och workshops som jag gick på resten av dagen kändes nästan bleka i jämförelse med all den information som jag fått av keynoten på morgonen. Mest intressant var nog den fortsatta diskussionen med och kring Kuoni där deltagare från hela Europa satt med och fick förklarat mer detaljerat hur Drupal Association tänkt sig att samarbetet ska fungera. Det fanns också en mängd föreläsningar om hur man med enkla medel kan bygga upp information av block på en Drupal-sajt, antingen genom att använda de tilläggsmoduler som skeppas med Drupal som standard, eller genom att använda tredjepartsverktyg.

Det är ju också en av fördelarna med Drupal, det finns så många möjligheter att bygga ut webbplatsen med ny funktionalitet, om det så är något enkelt som att bädda in media eller något mer avancerat som att helt koppla bort redaktörsgränsnittet och använda något annat verktyg. 

Och det märks genom föreläsningarna. Hur stabilt Drupal vuxit fram till, hur stort och tekniskt moget systemet är och hur underbar och stöttande communityn kring Drupal är.

Dagen avslutades med en runda på ett museum i Darmstadt, staden där konferensen hölls. Man måste ju ha lite mjuka värden också, när dagen fyllts av hård, tuff teknikalitet.

Gruppfotot utanför konferensen är taget av Josef Dabernig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?