Artikel

Multisajt – en flexibel lösning att växa i

André Aznar
André Aznar19 april 2018

I en organisation med flera verksamhetsområden är det inte ovanligt att den digitala tillvaron blir ostrukturerad och ineffektiv. Känner du igen dig? I så fall borde du intressera dig för en multisajt.

image

Lösningen går i grova drag ut på vad det låter som – det är en sajt som består av flera olika sajter. Istället för att som administratör hantera flera olika webbplatser skapar man med hjälp av en multisajt en miljö där en och samma installation hanterar organisationens samtliga digitala ytor.

Med en multisajt kan man fortsatt ha flera till synes fristående webbplatser med unika domänadresser, men under ytan är webbarna ihopkopplade och delar inloggning och innehåll efter behov.

En av våra kunder som var tidigt ute med lösningen är Lindholmen Science Park. När systemet togs i drift 2014 möjliggjorde det att organisationens olika webbplatser kunde dela på innehåll som nyheter och kontaktuppgifter.

I och med den nya webben behövde en nyhet som var relevant för flera ytor inte längre publiceras flera gånger, utan en gång och därefter skjutas ut till de önskade ytorna. Och när en kontaktuppgift förändrades behövdes den bara justeras en gång för att ändringen skulle få genomslag på samtliga ytor. Smart, helt enkelt. Möjligheten till gemensamt innehåll innebär också att Lindholmen i sin Drupal-installation direkt kan få svar på frågor som "vilka webbsidor finns den här bilden på?". 

Att det tekniskt sett rör sig om en sajt innebär också fördelar för underhåll och arbetet med säkerhetsuppdateringar.

Separat innehåll – gemensam kodbas

Ett annat sätt att bygga upp en multisajt är att låta innehållet (som texter och bilder) ligga i egna databaser, separat för varje enskild sajt. Det som delas i det fallet är själva kodbasen. I det här upplägget kan man inte dela innehåll kors och tvärs över olika webbar, men genom att dela kodbas kan man spara en hel del pengar och tid.

I organisationer som hanterar flera olika webbplatser kan man istället för att investera pengar i enskilda webbyggen samarbeta och komma fram till en gemensam kravlista om vilka funktioner som bör finnas. På så vis kan alla delar i organisationen vara med och delfinansiera plattformen och få ut mer av sin budget.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?