Artikel

Nytt system ger Sjöräddningssällskapet bättre flyt

Jonas Sahlin
Jonas Sahlin4 september 2019

När Sjöräddningssällskapets frivilliga sjöräddare rycker ut på larm är det mycket som måste stämma. När uppdraget är avslutat måste rapporteringen fungera. Att det flyter på som det ska kan man bland annat tacka Kodamera för.

Två av Sjöräddningens båtar ute på havet

Sjöräddningssällskapet är en ideell förening som består av 2 200 frivilliga sjöräddare som finns på 73 platser i Sverige. Varje år kan man, tack vare medlemsavgifter och generösa gåvor, rädda liv till sjöss. 

Genom det nya rapporteringssystemet Daedalos kan man redan på vägen hem från ett uppdrag rapportera vilken typ av händelse som ägt rum, var och vid vilken tidpunkt samt beskriva uppdraget. Allt detta på mobilen eller i läsplattan. Daedalos som också tillhandahåller en databas, möjliggör att Sjöräddningssällskapet på ett enkelt sätt kan ha en överblick över båtar, stationer och att få ut aktuell uppdragsstatistik. 

Från papper till skärm

Tidigare gjordes rapporteringen på en pappersblankett för att därefter föras över till ett system, men nu är det digitaliserat från start. Dessa händelser publiceras också i korthet på webbplatsen. Det är integrationen av denna data som Kodamera legat bakom, vilket motsvarar ett antal månaders arbete.

– Det var tydligt redan från början att Kodamera ville göra det här bra och att de förstod vikten av rapporteringssystemet för vår verksamhet, säger Emma Valham, kommunikatör på Sjöräddningssällskapet. Hon berättar vidare om nyttan med uppdateringen: 

– Är du frivillig sjöräddare och gör det oavlönat så ska allt kringjobb vara så enkelt som möjligt. Efter att man varit ute och räddat liv i regn, kyla och mörker så ska man inte behöva svära över ett rapporteringssystem, utan vi vill minska den administrativa bördan.

“Nu har vi skapat ett smidigare informationsflöde”

“Vårstädningen”, som Kodameras projektledare och teamleader Adam Evertsson skämtsamt kallar projektet, blev alldeles nyligen helt klar.

– Det är egentligen ingen förändring för besökaren, utan den stora skillnaden blir i hur Sjöräddningssällskapet sköter sin larmrapportering. I och med att vi kopplar bort det gamla systemet och i stället gör en ny integration mot Daedalos har vi samtidigt kunnat städa bort mycket gammal kod som vi tog över från en tidigare utvecklare. Det gör att det faktiskt känns som en vårstädning. Totalt sett blir det ett smidigare informationsflöde som gör att hela integrationen blir mer modern, uppdaterad och effektiv, berättar Adam och konstaterar att det blir allt vanligare att man importerar och exponerar data via Drupal, vilket är relativt komplicerat men samtidigt en av Kodameras absoluta styrkor.

En viktig insats för svensk sjöräddning

Mot bakgrund av dessa förändringar har Sjöräddningssällskapet ett bättre och mer lättarbetat sätt att hantera rapportering, statistik och annan information. Båtarna lämnade kaj ungefär 11 000 gånger under 2018 och drygt en tiondel av uppdragen var rena sjöräddningslarm där det var fara för liv. Förutom dessa är en stor andel av uppdragen förebyggande utryckning vilket innebär att en medlem får hjälp innan läget är akut, något som bidrar till att skarpa sjöräddningslarm minskar. Sjöambulanstransporter och övrig räddningstjänst, så som miljöräddning och att bistå kommunal räddningstjänst är också uppdrag som Sjöräddningssällskapets frivilliga sjöräddare gör. Det handlar med andra ord om ett viktigt arbete som förtjänar att lyftas.

Illustration: Sjöräddningssällskapet/Mats Ryde

Vill du också uppdatera din digitala närvaro?

Kontakta Andreas så tar vi tillsammans reda på hur vi kan skapa nytta för er.

Andreas Rejvik

Andreas Rejvik

Kundansvarig projektledare/Partner

andreas@kodamera.se0734-25 25 01

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?