Artikel

"Ännu vassare och ännu bättre"

Jonas Sahlin
Jonas Sahlin7 juni 2011

Globalportalen är en mötesplats för människor som vill göra världen bättre. Nu har man lagt i en extra växel för att göra om portalen och Kodamera står som ny samarbetspartner.

Idag står cirka 50 svenska ideella organisationer bakom portalen där webben står i centrum. Globalportalen har funnits sedan år 2000 med syfte att öka kunskapen och engagemang för globala utvecklingsfrågor framför allt bland unga människor.

– Under åren har webben utvecklats enormt och vi har kunnat dra nytta av ny teknik för att göra webbplatsen mer flexibel och dynamisk. Fördelen med att jobba digitalt är att webben är föränderlig och att man med små insatser kan åstadkomma stora förändringar på kort tid. I vår verksamhet fungerar den ypperligt som samarbetskanal då många aktörer på olika platser samarbetar. En utmaning är förstås den hårda konkurrensen och explosionen av antalet webbplatser på internet, säger Marie Andersson på Globalportalen.

För ett tag sedan valde Globalportalen att gå ut med en upphandling för att hitta en passande samarbetspartner. Valet föll på Kodamera. Nu har första sprinten levererats och arbetet är igång. I ett första steg har Globalportalen fokuserat på att:

  • Göra den stora informationsmängden mer lättillgänglig genom att gruppera efter två fokus, aktiviteter och ämnen.
  • Lyfta fram de 12 största ämnena på en gemensam landningssida. Dessa ämnen har i sin tur var sin samlingssida där redaktionen har ökad möjlighet att lyfta fram material. Enligt samma manér har även en landningssida för aktiviteter skapats med tydliga ingångar till bland annat lediga jobba, kurser och utbildningar och volontär & utbyten.
  • Allt material på Globalportalen har geografisk data som talar om var i världen innehållet utspelats. Presentationen av denna data har setts över i form av en omarbetad kartsida där man enkelt kan få en överblick över bland annat var de senaste nyheterna utspelas eller var pågående kampanjer sker. 
  • Förtydliga startsidan genom tre tydliga ingångar till aktiviteter, ämnen och kartan. Likaså har separata flöden skapats för varje innehållstyp.

– Vi ser fram emot att fortsätta att utveckla vår webbplats och göra den ännu vassare och bättre. Och så vill vi lära oss mer om Drupal för att bli mer självständiga i vårt arbete.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?