Artikel

Modernt verktyg skapar nya möjligheter för Svenska Lottakåren

Andreas Rejvik
Andreas Rejvik15 juni 2022

För att Kodamera skulle kunna skapa nästa generations webbplats för Svenska Lottakåren krävdes en total ombyggnation, och resultatet blev också därefter. På plats finns nu en snyggare, säkrare, snabbare, modernare och mer tillgänglighetsanpassad sajt. – Det är ett ambitiöst och komplext bygge, konstaterar Vigfus Valgeirsson, digital designer och frontendutvecklare på Kodamera.

En illustration av en dator, en laptop, och på skärmen ser man den nya webbplatsen för Svenska lottakåren

Svenska Lottakåren är en ideell organisation som sedan 1924 engagerat och utbildat kvinnor för att ta en aktiv roll i samhällets krisberedskap och totalförsvar. Kärnverksamheten består av just utbildningar, och för att kunna hantera och marknadsföra dessa på ett smidigt och effektivt sätt är webbplatsen idag central. 

Kodamera såg för några år sedan till att den publika sajten och medlemssystemet slogs ihop, och därefter har man löpande arbetat med att förvalta och vidareutveckla lösningen, fram till att det nu var dags att göra nästa större förbättring.

I den har det ingått att skapa ett ännu mer väloljat stödsystem för organisationen – gällande medlems- och kurshantering, samt ekonomi och betalningar – men även att ge webben ett ordentligt ansiktslyft.
– En del av arbetet har varit att uppgradera webbplatsen så den nu kör allra senaste versionen av Drupal, men arbetet har också koncentrerats runt finslipning och nyutveckling av olika delar av webbplatsen: det är en helt ny design och helt nya funktionaliteter. Vi har också lagt mycket tid på webbplatsens tillgänglighet och säkerhet, säger Adam Evertsson, kundansvarig projektledare på Kodamera.

Layout builder introducerades

Eftersom man från Drupal 8 och framåt har en helt annan sorts arkitektur än i tidigare versioner så passade Kodamera på att bygga om webbplatsen från grunden. Detta för att dra nytta av ett modernare sätt att skriva kod, och därigenom skapa ett stabilare system med förbättrade arbetsflöden för administratörerna.

Den funktionalitet som redan fanns lades därmed in på nytt – med den gamla webben som ett slags “facit” – och ovanpå det adderades ny funktionalitet utifrån projektets behov. Ett jobb som rent kortsiktigt krävde många arbetstimmar, men som på längre sikt är värt varje investerad minut, konstaterar Emil Johnsson, systemarkitekt på Kodamera.
– För vår del har mycket handlat om att göra koden i backend robust. När den och arkitekturen är bra så blir det lättare för andra utvecklare att förstå och vidareutveckla webbplatsen. Det gör att systemet kommer att kunna leva i många år. Man kan likna det vid att ha en stabil stomme i ett hus, jämfört med något rangligt som ser bra ut bara för att det är vackert målat.

Svenska Lottakårens redaktörer har via uppgraderingen fått tillgång till ny funktionalitet i och med den nya versionen av Drupal, ett kraftfullt administrativt verktyg som heter Layout Builder. Det verktyget har sedan Kodamera vidareutvecklat och rymmer bland annat en äkta dra-och-släpp-funktion med automatiserade bildgenereringar.
– Layout builder har gett oss möjligheter att sätta samman innehåll på ett helt nytt sätt. Det gör att vi kan presentera det mer logiskt och servera möjligheten att hitta vidare på ett smidigt sätt, berättar Svenska Lottakårens kommunikatör Maria Öst.

Hittar information enklare

För webbplatsens besökare har upplevelsen förändrats i flera avseenden. En nämndes tidigare: tillgänglighetsaspekten. Vigfus Valgeirsson har ansvarat för att göra sajtens innehåll åtkomligt för alla användare, genom att bland annat korrigera såväl kontrastförhållanden som kodmässiga brister. Även färger ändrades i samma veva för att ge intrycket av en ny och modernare webb.

Svenska Lottakårens medlemmar kan nu också använda BankID för att logga in på sina sidor, och tar sig enklare runt på webbplatsen tack vare skapandet av ett mer logiskt flöde.
– Den största skillnaden för besökaren är att man hittar information på ett mycket enklare sätt. På den tidigare sajten låg vissa ingångar väldigt gömda, och vår ambition har därför varit att förenkla navigationsupplevelsen, säger Vigfus.

“Oerhört snygga sidor”

Adam Evertsson betonar också vikten av ett gott samarbete – i det här fallet mellan Kodamera och Svenska Lottakåren – samt vikten av förståelse och flexibilitet mellan leverantör och kund för att möta de utmaningar som man ställs inför vid skapandet av en komplex webbapplikation.

En annan betydelsefull, men ibland bortglömd, faktor är kundens förmåga att förvalta den lösning som ritats upp.
– De nya sidorna är oerhört snygga, och det ska naturligtvis vi ha lite “cred” för eftersom vi legat bakom bygget, men mycket hänger också på verktygen och det faktum att redaktörerna gjort något bra av dem, inte minst Maria. Via den förbättrade redaktörsupplevelse som Layout builder inneburit, och Kodameras utveckling i det fallet, kan Svenska Lottakårens nu presentera sin viktiga information på ett ännu bättre sätt! avslutar Adam Evertsson.

Svenska Lottakårens nya webbplats kan du besöka här!
 

Vill du prata systemarkitektur, Drupal 9 eller optimerad kod?

Då är det bara att skicka iväg ett mejl till emil@kodamera.se så svarar han mer än gärna på dina frågor!

Emil Johnsson

Emil Johnsson

Systemarkitekt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?