Artikel

Benjamin får och delar med sig av kunskap under praktiken på Kodamera

Jonas Sahlin
Jonas Sahlin30 januari 2020

Som praktikant på Kodamera är man en i gänget redan från dag ett. Studenten Benjamin Fransson slängdes rakt in i hetluften, och har som ambition att göra verklig skillnad på sin nya arbetsplats. – Jag kanske till och med automatiserar bort min egen roll här, konstaterar han skämtsamt.

Foto av Benjamin Fransson som gör sin praktik hos Kodamera

Man kan snubbla över en framtida praktikplats på flera sätt. I Benjamins fall började allt med att hans klass, webbutvecklarprogrammet på Yrgo, bjöds in av Kodamera under termin ett. 

Visserligen var det mest fokus på de sociala aspekterna då, men det var också något som fångade 20-åringens uppmärksamhet.
– Jag gillade direkt deras värdegrund och att det är ett ganska platt företag, där alla befinner sig på samma nivå. Jag fastnade ganska hårt för Kodamera redan då, berättar han.

Både arbete och hobby

Benjamins praktik började i november och avslutas i maj, när han också tar sin examen. Den har han haft blickarna på sedan de tidiga tonåren, då grunden lades till hans intresse för webbutveckling samt programmering. Sedan i somras driver Benjamin också ett eget företag i samma bransch, med flera kunder att serva.

Skiljelinjen mellan arbete och hobby är helt enkelt väldigt, väldigt tunn.
– På fritiden hänger jag med vänner och snackar kod med folk som är intresserade. Jag älskar att träffa drivna människor, och jag har en del sådana personer i min egen cirkel. Det är kul med folk som har glöd i ögonen och idéer och tankar på hur man kan ta sig vidare i livet och affärslivet.

Namn: Benjamin Fransson
Bor: Göteborg
Utbildning: Webbutvecklare, Yrgo
Favorittjänst: Git, ett revisionshanteringssystem för kod. Det är verktyget som nästan varenda utvecklare i Sverige använder sig av nu, och jag är verkligen tacksam för den tjänsten för den gör saker så extremt lätt: att dela kod och samarbeta med andra människor i projekt.

Själv hoppas Benjamin att praktiken ska förvandlas till en fast tjänst hos Kodamera så småningom. Han har redan hunnit lära sig mycket, men upplever också att det är en ömsesidig process där även han får chansen att bidra med sitt kunnande.
– Jag har bland annat hjälpt till i deras projekt som är baserade på Laravel. Där har jag en del kunskap som de inte sitter på i nuläget, så det känns som att jag kan bidra med något värdefullt. Man blir hörd och tagen på allvar precis som vilken anställd som helst, konstaterar Benjamin, som ursprungligen kommer från Härryda-trakten.

“Ger praktikanterna en ärlig chans”

Adam Evertsson jobbar som projektledare i det team som Benjamin fått sin plats i, och han menar att Benjamin fört in energi i teamet och på Kodamera.
– Det är alltid kul och utvecklande när det kommer nya personer till Kodamera. De för med sig sina tankar, erfarenheter och idéer och utmanar då det nuvarande arbetsflödet. Ibland medför det ändringar, ibland inte, och jag tror säkert att Benjamins erfarenhet kommer att ta vissa delar av Kodamera i nya riktningar. 

Adam fortsätter:
– Vi ser alltid våra praktikanters vistelse hos oss som en typ av provanställning, en tid då vi får lov att känna på varandra och se ifall “kärlek uppstår” så att säga. På så sätt får vi också en chans att utöka vår personalstyrka med ytterligare ett utvecklar-ess. Att vi låter praktikanterna komma med i skarpa projekt, sitta med på kundmöten och jobba sida vid sida med seniorutvecklarna gör också att vi ger praktikanterna en ärlig chans att få se hur det är att jobba som utvecklare.

Benjamin är en så kallad fullstack-utvecklare – erfaren inom såväl frontend som backend – och tycker att det roligaste med sitt yrke är att “kunna automatisera bort arbetsuppgifter”.
– Ja, att låta datorn göra jobbet åt en. Jag kollar bland annat på Kodameras hostinglösningar för att se om man kan få bort mycket av det som folk behöver göra manuellt. Jag kanske till och med automatiserar bort min egen roll här, haha, men då tänker jag att det finns andra saker som jag kan sätta mig in i istället.

 

På väg ut på praktik?

Skulle du vara intresserad av att göra din praktik hos oss på Kodamera? Anmäl ditt intresse till vår kollega Jonas.

Jonas Sahlin

Jonas Sahlin

Kundansvarig/Partner

jonas@kodamera.se0734-25 25 02

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?