Artikel

Friskvård i fokus hos Kodamera

Jonas Sahlin
Jonas Sahlin17 juni 2020

Springa i skogen, klättra i berg, kasta frisbee, få massage eller svettas tillsammans i grupp – friskvård kan ske i många olika former! Och på Kodamera har man sedan länge insett vikten av personal som sätter den egna hälsan i första rummet. – Vi tror definitivt att träning kan bidra till att man mår bättre, säger Andreas Rejvik, kundansvarig projektledare och partner.

Fotografi av en man som gör träning vid en parkbänk i Göteborg

Det finns ingen lagstiftad skyldighet för arbetsgivare att erbjuda friskvårdsbidrag, utan det är upp till varje företag och enskild organisation att bestämma huruvida man vill ge sina anställda sådana förmåner. På så sätt finns det varken någon nedre eller övre gräns för den summa som eventuellt delas ut.

På Kodamera får de anställda varje år ett generöst bidrag att använda till aktiviteter av valfri sort. Det kan handla om fotvård, ridning, bergsklättring och allt möjligt däremellan.

Därtill erbjuder Kodamera, på veckobasis, ett gemensamt träningspass som genomförs med en PT under lunchrasten. 
– Det är väldigt positivt tycker jag. Det är en bra möjlighet att komma iväg och träna, samtidigt som det förstås är fritt att välja om man vill vara med. Vi är en liten kärntrupp på några personer som alltid är där, men förhoppningen är att ännu fler ska hänga på framöver, säger utvecklaren Ola Lundén.

Skapar nya samtalsämnen

Han menar att det finns andra fördelar än de rent fysiska.
– Jag tror att det är väldigt stärkande för en arbetsplats, och att det bygger relationer och sammanhållning. Man lär sig om varandras styrkor och svagheter på ett sätt, och det blir enklare att hitta samtalsämnen under de små möten som sker varje dag och som inte är jobbrelaterade. De tillfällena tycker jag själv är guld värda!

Ola är en oerhört flitig cykelpendlare, men bland medarbetarna på Kodamera finns betydligt fler intressen än så. Projektledaren och UX-designern Daniel Vaziri, som varit anställd sedan maj 2019, har i coronatider börjat köra ett digitalt gruppass under varje lunchrast, och utövar även discgolf ett par gånger i veckan under sommaren.
– Jag upplever att mitt fokus på jobbet blir mycket bättre av att jag tränar. Jag är mer alert och jag märker att jag sover bättre och är mer utvilad när jobbet börjar. Det finns väldigt många positiva effekter på välmåendet, säger Daniel.

Hur ser synen på friskvård ut på Kodamera?

– Man ser väldigt positivt på det och uppmuntrar verkligen till att röra sig. Friskvårdsbidraget är väldigt generöst, folk som jobbar på andra ställen har knappt hälften av vår summa, och jag uppskattar det träningstillfälle som erbjuds. Det känns generellt som att många på jobbet gillar att röra på sig: det har blivit en sorts kultur.

Enligt Andreas Rejvik, som 2003 var med om att grunda Kodamera, är det “självklart att frisk personal är värdefullt”.
– Vi är väl alla överens om att träning gynnar vår mentala och fysiska hälsa, bland annat genom att sänka våra stressnivåer. Som företag vill vi också att de anställda ska få vara med och bestämma vad vi ska hitta på, samtidigt som man också har friheten i hur man vill använda sitt friskvårdsbidrag. Sedan är vi ju medvetna om att man säkert alltid kan göra mer, säger han, själv erfaren mountainbikecyklist och löpare.

Han är också med i “kärntruppen” under gruppassen med PT.
– Varje gång man är där så känner man att det är tur att man har det tillfället, för det innebär ju att man får minst en träning i veckan. I och med att det görs i grupp så blir det enklare att gå dit, och dessutom har man ju en personlig tränare som driver på. Jag skulle säga att det fungerar väldigt bra, och vi har varit väldigt måna om att fortsätta med det utomhus även efter att coronapandemin slog till, säger Andreas.
 

Är du vår nästa kollega?

Släng iväg ett mejl till oss med en beskrivning av dig själv så kanske det är du som får chansen att jobba (och träna) med oss framöver!

Jonas Sahlin

Jonas Sahlin

Kundansvarig/Partner

jonas@kodamera.se0734-25 25 02

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?