Artikel

Välmåendet står i centrum hos Kodamera

Adam Evertsson
Adam Evertsson20 april 2022

Hur skapar man en trivsam och produktiv arbetsplats, med anställda som hittar precis rätt balans i livet och därtill utvecklas? Det är en svår fråga, men vi kan åtminstone berätta hur vi tar oss an den utmaningen här på Kodamera.

En person som dansar framför en solnedgång

Välj din egen arbetstid

Flera av Kodameras anställda har valt att gå ner i arbetstid för att enklare få ihop de olika bitarna i livspusslet. Några jobbar 80 procent och andra 60, samtidigt som de allra flesta ändå väljer att arbeta heltid. Möjligheten att skräddarsy sitt upplägg finns hur som helst för den som vill det.
– Vill du jobba mindre så får du det, även utan att ha en specifik anledning till det. Det har varit vår grundinställning sedan länge, och det är en sak som vi tycker är viktig, säger Jonas Sahlin, partner och kundansvarig på Kodamera.

Styr över dina ledigheter

Om du har en förhoppning om att kunna vara ledig vid något specifikt tillfälle så är det på de flesta arbetsplatserna en fråga som ställs direkt till chefen, men inte på Kodamera. Här stämmer man istället av med de som hade påverkats av en eventuell ledighet, utifrån på det ansvarsområde man har – allra oftast det projektteam där man ingår.

Jobba hemma – eller på plats?

Redan före coronapandemins intåg var det flera Kodamera-medarbetare som valde att arbeta en eller ett par dagar på distans. Sedan dess har det blivit kutym på var och varannan arbetsplats, och upplägget har självklart fortsatt att erbjudas på Kodamera, där “frihet under ansvar” är den paroll som gäller.
– Det gäller att försöka vara lyhörd och stämma av med sitt projektteam när det är läge att komma in på möte eller arbeta på plats. I slutändan är det en kommunikations- och tillitsfråga, och hittills har det fungerat bra hos oss, tycker Jonas Sahlin.

Stressa lagom mycket

Det är lätt att sysslohögen i vissa perioder blir så omfattande att stressen fastnar som en klump i magen – det har säkert de flesta av oss fått uppleva. På Kodamera jobbar man dock sedan länge utifrån en övertygelse om att ett medarbetardrivet och agilt arbetssätt ska kunna förhindra det. I varje projekt planeras projekten på ett sådant sätt att stressfyllda och extra arbetsintensiva perioder i möjligaste mån uteblir. Det kanske inte lyckas varje gång, men väldigt ofta om vi får säga det själva.

Prata om hur du mår

Två gånger per månad får Kodameras medarbetare svara anonymt på enkäter som skickas ut. Dessa innehåller fyra frågor och är till för att ta tempen på de anställda: hur mår de generellt och hur ser deras nuvarande arbetssituation ut? 
– Det kan handla om att ett projekt har varit jobbigt eller om det är några privata angelägenheter som påverkar. Även om saker händer utanför jobbet så inverkar det såklart på hur man mår på arbetsplatsen, sambandet är väldigt tydligt, säger Jonas Sahlin.

Utöver enkäterna genomförs även medarbetarsamtal löpande under året, allt för att på bästa sätt kunna lyssna av de anställda, erbjuda utvecklingsmöjligheter och skruva på saker som inte riktigt fungerar.

Utvecklas i din roll

För att kontinuerligt känna en drivkraft och motivation i arbetet har Kodamera dessutom högt i tak, och som medarbetare uppmanas du att aktivt vara transparent med de unika ämnesintressen och sysslor som du vill genomföra på jobbet. 
– Vi grupperar oss internt inom olika ämnescirklar och genom dessa hittar man likasinnade kollegor där man tillsammans kan driva förändring. Nyligen startade vi bland annat upp en cirkel kring e-handel, säger Jonas Sahlin

Ta hand om din hälsa

Man måste inte vara aktiv och träna som anställd på Kodamera, men det uppmuntras. Hur? Jo, genom att det två gånger i veckan arrangeras gruppass som är fria att vara med på. Dessutom får de anställda maxbeloppet (5 000 kronor per år) i skattefritt friskvårdsbidrag att utnyttja till de aktiviteter som de finner givande.
– Vi försöker skapa en kultur av att vi gillar att röra på oss och ser vikten av det. Förhoppningsvis blir det också ännu fler framöver som väljer att haka på, säger Jonas Sahlin.

Därtill erbjuds också företagshälsovård via företaget OneLab. Kodameras medarbetare får här, om de själva vill, delta i hälsoundersökningar och testa sina olika värden.

Sammantaget ska alla de ovan nämnda insatserna se till så att arbetsklimatet är bra och trivsamt på Kodamera.
– Vi eftersträvar att skapa välmående på ett yrkesmässigt plan, och försöker få till rätt förutsättningar genom det medarbetardrivna upplägg vi har: alla ska kunna påverka sin situation och ansvara för sin egen utveckling. Trivsel och god hälsa må vara hygienfaktorer snarare än något annat, men de skapar också förutsättningar för att man ska kunna nå sin fulla potential, menar Jonas Sahlin.
 

Är du nästa medlem i vår Kodamera-familj?

Det är inte alls omöjligt – men först får du skriva några rader om dig själv och gärna berätta varför du sökt dig hit. Efter det så kontaktar vi dig så snart vi kan!

Jonas Sahlin

Jonas Sahlin

Kundansvarig/Partner

jonas@kodamera.se0734-25 25 02

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?