Artikel

Generöst bidrag uppmuntrar till motion och friskvård

Jonas Sahlin
Jonas Sahlin26 maj 2021

Friskvårdsbidrag är en förmån som många väljer att utnyttja, och på Kodamera delas ett skattefritt maxbelopp ut varje år. Ambitionen är att det ska leda till en friskare och mer harmonisk arbetsplats. – Det visar ju att det är en arbetsgivare som verkligen bryr sig om sina anställda, säger projektledaren Adam Evertsson.

Bild på Kodameras kollegor på en utflykt i Slottsskogen

Friskvård är ett brett begrepp, och det märks inte minst när ovan nämnda bidrag kommer på tal. Det är nämligen många olika sorters aktiviteter som ryms inom denna personalvårdsförmån – i stort sett alla former av träning och motion tillåts, men även sådant som qigong och massage.

Och det är framförallt den senare aktiviteten, tillsammans med fotvård, som Adam Evertsson valt att lägga sitt friskvårdsbidrag på under större delen av det decennium som han tillbringat på Kodamera.
–  Jag kör något som heter “run streak”, där man försöker komma ut varje dag och springa en kortare runda, men det behöver jag ju inget träningskort för. Så mitt bidrag går till att ta hand om mig själv istället – eller snarare: låta någon annan ta hand om mig, säger han.

Inom den digitala byråvärlden är vissa perioder mer hektiska än andra, och då kan det vara välkommet att en gång varannan månad få sluta ögonen, luta sig tillbaka och bli ompysslad. 
– Ja, det kan ju vara så att det är stressigt på jobbet ibland och mycket runt omkring överlag, och då får jag erkänna att lite massage eller fotvård jämnar ut det, säger Adam. 

Starkare, piggare, friskare

På Kodamera finns det också en mångfald i vad de anställda väljer att utnyttja bidraget till. Någon utövar discgolf, en annan spelar fotboll, en tredje väljer att utnyttja fördelarna med gruppass på gymmet. Det är, med andra ord, helt och hållet upp till en själv. 

Jonas Sahlin, som är kundansvarig och partner på Kodamera, konstaterar däremot att man försöker uppmana sina anställda att verkligen nyttja bidraget fullt ut, som i det här fallet motsvarar 5 000 kronor per kalenderår.
– För oss är det en pusselbit i att må bra. Det räcker ju med att se till sig själv: jag känner mig starkare, piggare och friskare när jag tränar, och där kan man väl luta sig mot vetenskapen också, säger han.

Själv brukar Jonas utöva löpning, kombinerat med intensiva tabatapass i det egna hemmet. Han är också en av de regelbundna deltagarna på de coronasäkrade PT-pass som Kodamera arrangerar två gånger per vecka – ett utomhus och ett i SATS lokaler vid Masthuggstorget – och där de anställdas medverkan är helt valfri. 

Peppande miljö

Det är generellt sett lätt att träningsuppmaningar blir lite pushiga, och det hävdar Jonas Sahlin att man försöker att komma ifrån. Samtidigt finns det en kultur att röra på sig på Kodamera, vare sig det handlar om vanliga lunchpromenader under arbetsveckan eller längre cykelturer under helgen. Det händer ofta att medarbetarna peppar varandra genom att lägga ut bildbevis via chattverktyget Slack när de utför sina olika aktiviteter.

Bild på Kodameras kollegor som springer Göteborgsvarvet

Det ska också sägas att det inte finns någon lagstiftad skyldighet för företag att erbjuda friskvårdsbidrag, även om det snarare är regel än undantag på de flesta arbetsplatserna. Enligt Adam Evertsson fungerar det också som “en katalysator” för träning.

Han betonar också att det belopp som Kodamera delar ut räcker långt, och att den generositeten även avspeglas i flera andra sammanhang, exempelvis i form av regelbunden kompetensutveckling. 

– Det här, tillsammans med flera andra saker, gör att man trivs och stannar kvar. Just nu är det ungefär hälften av oss som jobbat på Kodamera i tio år eller mer, så det verkar vara ett koncept som fungerar, säger Adam.

 

Är du vår nästa kollega?

Släng iväg ett mejl till oss med en beskrivning av dig själv och det du gjort tidigare så är det kanske du som får chansen att jobba (och träna) med oss framöver!

Jonas Sahlin

Jonas Sahlin

Kundansvarig/Partner

jonas@kodamera.se0734-25 25 02

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?