Artikel

Tio år av skratt med Adam på Kodamera

Jonas Sahlin
Jonas Sahlin27 januari 2021

Han byggde och drev Sveriges största humorsajt under 1990-talet, och hamnade så småningom på Kodamera. Där gör projektledaren Adam Evertsson nu sitt tionde år, men i en annan roll än där han började. – Här ges förutsättningar för att göra en resa, och det har kanske jag mer än någon annan gjort, säger han.

Collage av 7 bilder på Kodameras medarbetare Adam Evertsson kopplat till en artikel om hans 10 år på företaget

Om livet vore en kampsport, då hade Adam Evertsson haft svart bälte i att utmana sig själv. Han har läst engelska och franska på universitet, påbörjat och lämnat en grundskolelärarutbildning, jobbat på Disneyland, skrivit en bok om serietidningsreklam och därutöver grundat flera ikoniska svenska webbplatser.

En är Alla talar svenska, som är en sorts databas för Sverige-relaterad dialog i utländska tv-serier och filmer. En annan, som fått ännu större genomslag, heter SkrattNet och startades redan 1996.
– Det började som ett sätt att samla texter, historier, gåtor – ja, allt som är roligt egentligen. Jag satt inledningsvis i fyra år och letade runt, samlade historier och översatte texter från newsgroups på nätet, och tyckte att det var skoj. Men det var också frustrerande när de här texterna kopierades, fördes vidare och lades upp på andra konkurrerande sidor, konstaterar Adam som sålde Skrattnet under dess glansdagar, köpte tillbaka sajten några år senare och sålde den sedan igen.
– Ja, det i sig är en härlig resa som nog inte många varit med om. Tycker det är tråkigt att SkrattNet har ersatts av en reklam-sida, men det ligger ju utanför min räckvidd nu när jag inte äger sajten längre. Samtidigt har jag många järn i elden och kan inte dröja mig kvar vid det, just nu håller jag på och lägger grunden för en kommande podcast som blir en blandning av nostalgi och språk som kommer heta Voffor Då Då.

Kort karriär som utvecklare

Men mitt i allt det kom också en internetmättnad, och den ledde till ett spårbyte och åtta år som inköpare inom bokbranschen. Webbyggandet hölls på en hobbynivå, och med tiden så kom intresset långsamt krypande tillbaks. För att stärka kunskapen sökte Adam till, och kom in på, en utbildning på YRGO. Den avslutande praktiken hölls på Kodamera, och där har han blivit kvar sedan dess.

Namn: Adam Evertsson
Styrka: Humor, känsla för ordning och reda
Svaghet: Flummighet i arbetet
Favorittjänst: Wikipedia
Okända skills: Är lite av en snickare på fritiden
Fritidsintressen: Snickra, påta i trädgården, fortsätta redaktionellt arbete på mina webbplatser

Som utvecklare blev Adam Evertsson dock inte särskilt långlivad.
– En av mina stora kvalitéer är min sociala och pratglada sida, och det gjorde att Kodamera tyckte att jag kunde bli en bra addering till deras supportavdelning. Då satt jag ändå med utveckling lika mycket som jag hjälpte kunder och hade nog fortfarandet ordet “utvecklare” på mitt visitkort, men redan efter ett år slutade den kollega som hade ansvaret för support och förvaltning, och då fick jag frågan om att ta över, berättar han.

När Kodamera sedermera gick över till ett teambaserat arbetssätt försvann den avdelningen, och Adam blev istället projektledare. Det innebär ett ansvar för de kunduppdrag som finns på bordet, men han har även titeln team-leader då det innebär en helikoptervy över teamets alla medlemmar, att se till att alla kommer framåt i sitt arbete, bolla med resurser samt löpande dialoger med kollegor så att arbetet sins emellam löper friktionsfritt.

“Grymt tacksam”

Möjligheten att få utveckla de sidorna av sig själv menar Adam är ett resultat av den medarbetardrivna filosofi som präglar Kodamera.
– De uppmuntrar en att försöka ta Kodamera i nya riktningar och är öppna för idéer, och det har gett mig så otroligt mycket. Det innebär bland annat att man här, i sin roll, kan göra en resa, och det har jag kanske mer än någon annan gjort. Det är jag grymt tacksam för, säger Adam, som även lägger en femtedel av sin arbetstid på marknadsfrågor.

Genom åren har han fått ägna sig åt många givande projekt – framförallt i form av täta samarbeten med Sjöräddningssällskapet, Svenska Lottakåren och Svenska Brukshundklubben – och förhoppningsvis väntar lika många runt hörnet.

Adam Evertsson är nämligen övertygad om att Kodameras framtid är ljus, och han gillar att man att på senare år har inriktat sig på att arbeta med kunder som har ett större löpande behov och i högre utsträckning använder webben i sin dagliga verksamhet.
– Tack vare det har vi skapat ett momentum som lett till att vi får mer intressanta förfrågningar och hamnar i en annan sorts fokus. Jag tror också att vi kommer fortsätta att växa på ett behärskat sätt framöver och bygga ännu fler team, resonerar han.
 

Vill du dra nytta av Adams expertis?

Hör av dig till oss så sätter vi Kodamera-bollen i rullning! 

Adam Evertsson

Adam Evertsson

Kundansvarig projektledare

adam@kodamera.se031-25 25 01

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?