Artikel

Oskar och Martin rekommenderar praktik på Kodamera

Jonas Sahlin
Jonas Sahlin24 februari 2021

Vägen in i webbvärlden var inte spikrak för vare sig Martin Westerlund eller Oskar Turesson, men båda hamnade där så småningom – och genomför nu sin respektive praktik på Kodamera. – Även om det varit på distans så har jag aldrig känt mig ensam eller lämnad till mitt eget öde, konstaterar 35-årige Martin.

Profilbild på två praktikanter på Kodamera

Coronapandemin och arbetet med att begränsa smittspridningen har satt spelreglerna för många människor och företag sedan förra året, och just på grund av det har antalet tillgängliga praktikplatser blivit färre för studerande.

Kodamera har dock valt att hålla dörrarna öppna – om än inte bokstavligt talat – och har under vintern och våren begåvats med två nyfikna nytillskott. 

Bytte bana

Ett av dessa är Martin Westerlund. Han är uppvuxen strax utanför Göteborg och valde 2018 att göra ett ordentligt karriärbyte. Han lämnade då sitt jobb som personalvetare för att istället börja på IT-högskolan, där han först testade på att läsa till javautvecklare men sedan fann sitt kall i javascriptutvecklarutbildningen (testa att säga det ordet snabbt tre gånger!). 

Namn: Martin Westerlund
Ålder: 35
Bor: Göteborg
Familj: Sambo
Utbildning: Javascriptutvecklare på IT-högskolan
Favorittjänst: “Livescore. Jag är extremt sportintresserad så jag hänger mycket där. Det första jag kikar på när jag vaknar är de senaste NHL-resultaten.”

– Jag tror att jag är mer logiskt lagd, så den här typen av jobb passar mig bättre än något inom HR. Jag blir ganska frustrerad när det inte finns några rätt eller fel, säger Martin och skrattar.

Till sommaren tar han sin examen, och det här är den andra praktikvändan. Den första tillbringade Martin på en webbyrå som heter Itiden. Men Kodamera har han haft ögonen på länge, och bland annat lockats av möjligheten att förkovra sig mer inom javascript som React och Next.

Under praktiken har Martin varit sysselsatt med några interna projekt, och trots att han skött arbetet från sin tvårumslägenhet i Bagaregården så har han känt en samhörighet med sina nya kollegor.
– Ja, det har funkat väldigt bra. Vi har haft dagliga avstämningar och de har fått mig att känna mig som en del av gänget. Alla verkar vara oerhört kompetenta och ödmjuka, och även om det varit på distans så har jag aldrig känt mig ensam eller lämnad till mitt eget öde, säger Martin Westerlund, vars gästspel hos Kodamera pågår i totalt 16 veckor.

Från Gotland till Göteborg

För praktikantpartnern Oskar Turesson är det däremot nästan ett halvår på Kodamera som gäller. Han gjorde entré i december och kommer att bli kvar ända fram till han tar ut sin examen från webbutvecklarprogrammet på Yrgo i maj. 

Namn: Oskar Turesson
Ålder: 22
Bor: Göteborg
Familj: Flickvän
Utbildning: Webbutvecklare på Yrgo
Favorittjänst: “Jag använder Snapchat ganska mycket för att hålla kontakten med mina vänner på Gotland.”

Göteborg är samtidigt relativt ny mark i hans fall. 22-årige Oskar kommer ursprungligen från Gotland och flyttade 2018 västerut för kärlekens skull. Ganska snabbt fick han jobb på Volvo men drömde om något annat, och mindes att han fattat tycke för programmering under några kurser på gymnasiet.
– Och jag drogs lite extra till webbutveckling för att man kunde nå ut till ganska många människor och inte behövde så mycket för att göra något roligt av det, säger han.

När det var dags för praktik så valde Oskar mellan två olika byråer. 
– Jag fick fundera på vad jag vill hitta på senare och var jag skulle passa in bäst, och drogs då mer till Kodamera. Jag har aldrig heller hållit på med Drupal, som är deras stora “grej”, så det kändes intressant att pröva något nytt, samtidigt som jag också vill se hur man kan arbeta i ett team och bygga saker tillsammans, berättar han.

“Bra företag att göra sin praktik hos!”

Att sätta sig in i Drupal görs dock inte på en handvändning, men Oskar har nu hunnit bygga på sig en del erfarenhet och bland annat varit involverad i att skapa en ny programkomponent till tjänsten Skatteinformation, som ägs av Wolters Kluwer.

Till skillnad från Martin har han befunnit sig på kontoret strax intill Järntorget vid några enstaka tillfällen, och där fått chansen att träffa ett par av kollegorna. Men den mesta av kontakten har skett digitalt.
– Alla har varit väldigt öppna och försökt hjälpa till när jag haft frågor om saker som jag inte varit med om tidigare. Man har verkligen känt sig inkluderad, säger han och bedyrar följande:
– Får du chansen att göra din praktik på Kodamera så tycker jag definitivt att du ska göra det. Det är ett riktigt schysst gäng!
 

Vill du göra din praktik på Kodamera?

Släng iväg ett mejl där du berättar om dig själv och din bakgrund så vet man aldrig var det kan leda!

Jonas Sahlin

Jonas Sahlin

Kundansvarig/Partner

jonas@kodamera.se0734-25 25 02

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?