Artikel

En guide för nyblivna göteborgare

Adam Evertsson
Adam Evertsson11 juli 2018

Vad behöver man egentligen veta när man flyttar från utlandet till Göteborg? Det beror bland annat på ens nationalitet, ålder och anledning till miljöombytet. Och svaren går att få via en personlig guide på sajten movetogothenburg.com.

image

I början av 2016 påbörjades arbetet med att bygga en webbplats som ska kunna locka fler att flytta till Västsverige, samtidigt som ambitionen har varit att underlätta livet för nya göteborgare. Uppdraget kom från Move to Gothenburg, ett gemensamt initiativ mellan näringsliv, akademi samt stad och region där Business Region Göteborg och Västsvenska Handelskammaren är två av de drivande parterna. 

En av de funktioner som sedan dess har utvecklats på sajten är den personliga guiden.

– Vi pratade tidigt om att en checklista hade varit bra. Det skulle ju kunna hjälpa till med processen, som annars är ganska komplex, säger André Aznar, Teamleader och AD på Kodamera.

Handfasta tips om ditten och datten

Sagt och gjort. Kodamera har varit ett bollplank när det gällt checklistans innehåll, men framförallt satt sitt sigill på koncept, design och utveckling. 

I den personliga guiden får besökaren ange sitt ursprung (inom eller utanför EU), skäl till flytten (jobb, studier eller medföljande partner), längden på uppehället, om familjen hänger på samt huruvida man ordnat med boende eller ej. 

Den lista som sedan dyker upp kan exempelvis innehålla tips som att lära sig svenska  och var man gör det. Ett annat är att skaffa ID-kort, ett tredje rymmer handfasta instruktioner om hur man startar företag i Sverige. Och så vidare.

– Utformandet har varit ganska “straight-forward”, men den tekniska utmaningen har varit större. Ju längre innehållsarbetet pågick, desto mer insåg vi att vi behövde olika nivåer på frågorna och att en fråga kunde generera en annan. Då ökade också komplexiteten i bygget, säger André Aznar. 

Användarna är med och utvecklar tjänsten

I dagsläget finns en fullt funktionell, responsiv och användarfokuserad betaversion på movetogothenburg.com som i grunden består av javascript-ramverket Vue.js, vilket senare kommer att ersättas av ett CMS. Det innebär att man då enkelt kan uppdatera befintlig information samt addera ny sådan under processens gång. 

Tjänsten ska därutöver utvärderas av en särskild fokusgrupp.

– Vi är väldigt nöjda hittills och tycker att vi har hittat en bra nivå – det är tillräckligt mycket funktionalitet för att fungera bra och tillräckligt lite för att det inte ska kännas som att vi byggt saker i onödan. Det är också spännande att få ut en förstaversion som användarna kan tycka till om, så att vi får ett kvitto på om det vi har gjort är bra, säger André Aznar på Kodamera. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?