Artikel

Kodamera bröt ny mark med regional databas

Adam Evertsson
Adam Evertsson20 november 2018

Ibland måste man ge sig ut i det okända för att bryta ny mark. I Kodameras fall handlade det om att pröva javascriptramverket Vue.js i samband med byggandet av Business Region Göteborgs Markdatabas. Resultatet? – Vi är nöjda och kunden också, säger utvecklaren Ola Lundén.

image

Markdatabasen är, precis som namnet antyder, en tjänst där både privatpersoner och företag kan hitta ledig mark i Göteborgsregionen. Tidigare var systemet daterat, enbart anpassat för desktop och dessutom dyrt att uppdatera, vilket skedde ungefär en gång per halvår.

Sedan Kodamera fick i uppdrag att förbättra plattformen har med andra ord mycket hänt. Nu kan de 13 olika kommunerna själva uppdatera databasen när ny mark blir tillgänglig, och med hjälp av färgkodade prickar är det enkelt att hitta det man söker.

– En del av arbetet bestod av att hämta ut datan och presentera den på en karta. Det fanns också en önskan att kunna filtrera enligt vissa olika kategorier, som objektstyp, storlek och kommun, berättar Ola Lundén, som utvecklat webbplatsen tillsammans med John Svensson och Henrik Larsson, samt André Aznar, som kombinerat rollerna som AD, teamleader och projektledare.

Det fanns samtidigt en utmaning: Kodamera har tidigare prövat de olika funktionerna i javascriptramverket Vue.js, men det här var första gången som man använde det i ett projekt med kund. 

Vue delar likheter med populära ramverk som React och Angular, och har på kort tid vunnit ett stort intresse bland såväl utvecklare som designers då det är relativt enkelt att komma igång med. Ekosystemet runt Vue har också vuxit snabbt och det finns många tillägg som “bygger ut” dess funktionalitet.

– Vi kände oss säkra på att vi sett tillräckligt mycket för att veta att det skulle gå att köra det här i mål. I Vue är det alltid nära till den färdiga produkten, och man skriver logiken samtidigt som presentationen av den. Därför går det också ganska snabbt att se resultat, vilket gör det roligt att jobba med, säger Ola som dessutom hjälpts av den goda dokumentationen runt javascriptramverket.

Vue går även utmärkt att kombinera med Drupal, som bland annat är bra på att lagra data, medan Vue förstärker innehållet på en sida i form av exempelvis animationer och uträkningar. 

Nya Markdatabasen sjösattes under andra halvan av 2017 och har sedan dess uppdaterats vid flera tillfällen, bland annat genom tillägg av nya funktioner som vägbeskrivningar till de aktuella markerna. Plattformen har också tagits emot på ett mycket positivt sätt.

– Det känns som att den verkligen används, vilket jag tycker är det bästa kvittot på att man gjort något bra, säger Ola Lundén.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?