Artikel

Min väg till mjukvaruutvecklare på Google

Kodamera ikon
Didrik Nordström20 mars 2015

Didrik Nordström jobbade på Kodamera för några år sedan och har sedan dess studerat vidare och har nu fått anställning på Google med start till hösten. Han gör här ett inhopp som gästskribent där han berättar hur han gick vidare efter han slutat hos Kodamera och om sin väg till anställning som utvecklare på Googleplex.

När jag började som webbutvecklare på Kodamera 2009 hade jag nästan ingen praktiskt erfarenhet. Jag hade jobbat på mindre personliga projekt och ibland för struntsummor åt enstaka småföretag. Webbprogrammering hade jag upptäckt efter gymnasiet och det var min inkörsport till mjukvaruutveckling. Under min anställning på Kodamera byggde jag upp spetskompetens inom webb i allmänhet och särskilt med fokus på Drupal, JavaScript och CSS. Jag fick erfarenhet av att jobba med kunder, projektledare, deadlines, iterativa processer och massor av duktiga kollegor. Inom vår lilla utvecklargrupp delades flitigt information om de senaste Drupal-modulerna, JavaScript-biblioteken och CSS-hacken. Vi anordnade tekniska möten, åkte på Drupal-konferenser och ölade med branschkollegor. Det var med andra ord socialt och kunskapsintensivt.

Efter tiden i Göteborg sökte jag mig till den akademiska världen. Jag ville lära mig mer om datorer, programmering och teorin bakom, det som kallas datalogi. När jag flyttade hem till Stockholm och började på KTH insåg jag att mina klasskamrater till stor del kom direkt från gymnasiet och saknade erfarenhet från arbetslivet. Arbetsvanan från Kodamera gav mig ett stort försprång. Jag kunde hantera skolan bättre och strax därpå startade jag även en enskild firma för att frilansa med webb under studietiden. På KTH lärde jag mig helt andra saker på helt andra sätt än i arbetslivet, på gott och ont. Skolan lär ut hemskt mycket teorier och modeller, men väldigt lite om hur man använder dem i praktiken, och nästan ingenting om hur man jobbar i grupp.

Efter knappt fem år är jag nu snart klar med KTH och till hösten börjar jag som mjukvaruutvecklare på Googleplex – Googles huvudkontor i Silicon Valley – ett jobb som är en dröm för många programmerare och ingenjörer inklusive mig själv. Än så länge kan jag inte bekräfta myterna om Google men nästan allt talar för att det är en fantastisk arbetsgivare och ett riktigt häftigt företag, både tekniskt och kulturellt. Googles arbetsintervjuer är ökända för att vara svåra och omfattande. Efter en telefonintervju och fyra on-site intervjuer på 45 minuter styck med bara problemlösning och programmering kan jag inte mer än hålla med. Flera riktigt duktiga programmerare jag känner har nekats av Google. Min väg till anställning där är naturligtvis unik, men genom mina erfarenheter och en hyfsad förståelse för Googles anställningsprocess ska jag försöka ta fram några tips för att bli en generellt duktig utvecklare, några rekommendationer för att fortsätta utvecklas kontinuerligt och slutligen ett antal specifika tips för Google-intervjun.

Bli en generellt duktig utvecklare

  • Se dig själv som en problemlösare. Rita upp dina problem med papper och penna och tänk igenom dem ordentligt innan du börjar knacka kod. Programmering är ett verktyg för att lösa problem, inte ett självändamål. Skulle du bygga ett hus utan en ritning?
  • Blanda teori och praktik. Om du lär dig en ny teoretisk modell i skolan, tillämpa den, översätt den till kod. Om du kodar något praktiskt, abstrahera problemet. Kan lösningen bli mer generell? Fungerar lösningen på stora datamängder?
  • Lär dig grundläggande datastrukturer och algoritmer, särskilt hur man använder dem men även gärna hur de är implementerade. Några exempel är vektorer, länkade listor, binära sökträd, hashtabeller, grafer, sorteringsalgoritmer, binärsökning m.fl.

Lämna prestigen, ha kul istället!

  • Var ödmjuk inför att det finns folk som kan både mycket mer och mycket mindre än dig. Lyssna och ställ frågor till erfarna utvecklare istället för att försöka veta bäst och briljera. Om du är experten, förklara för den oerfarne, det ökar din egen förståelse.
  • Tillåt och uppmuntra din egen nyfikenhet. I en värld av bara måsten finns inget intresse av att utvecklas. Man måste få ha roligt, experimentera och vara kreativ – ofta. Det är dessutom ett väldigt billigt sätt att utvecklas på, som ger stora resultat på problemlösningsförmågan.
  • Rom byggdes inte på en dag. Alla som vill bli duktiga måste ha ett stort tålamod. Ibland är det tufft och kämpigt att behöva lära sig något nytt. Det är därför det är viktigt att ha kul i stunden så att lärandet blir en del av behållningen.

Att plugga specifikt till Google-intervjun

  • Öva på befintliga intervjufrågor, massor finns redan i böcker och på nätet. Google uppmuntrar till och med till detta själva, så oroa dig inte för att du “fuskar”. På intervjun är det whiteboard, begränsad tid och inget facit som gäller, öva därefter. Köp en whiteboard-penna och rita på köksfönstret.
  • Processen är minst lika viktig som resultatet. Att förklara hur du tar fram lösningen är helt kritiskt för att klara intervjun så tänk högt. Identifiera för- och nackdelar med din lösning och förklara hur den fungerar med exempel.
  • Se bortom meriter och betyg. Google kommer titta på ditt CV för att avgöra om du får komma till intervju, men det kommer inte att väga tungt om du inte har exceptionella meriter. De bryr sig inte heller om dina tre svagaste sidor eller var du ser dig själv om fem år. Plugga till intervjun istället för att försöka sälja dig själv och snygga till CV:t.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?