Artikel

Text och dess kontraster – ett stort tillgänglighetsproblem

Vigfus Valgeirsson
Vigfus Valgeirsson23 mars 2022

Mellan februari 2019 och februari 2020 gjorde WebAIM – en ideell förening med säte vid Universitet i Utah och en ledande aktör inom tillgänglighet på webben – en tillgänglighetsanalys av en miljon webbplatser. Resultatet visar att det fortfarande finns mycket kvar att göra, och att bristerna har att göra med allt ifrån bilder som saknar beskrivande texter till formulär utan fältetiketter.

Illustrerande bild som visar kontrast mellan gult och blått

För att testa tillgänglighet på webben är det alltid bäst att ta hjälp av användare för att få ett så rättvist och mänskligt resultat som möjligt. Men när det kommer till vissa typer av tester, till exempel av en miljon sajter, så är det både enklare och mer ekonomiskt att använda sig av datorer. Bland alla brister som hittades finns det en som sticker ut lite extra: av en miljon sajter hade 86,3 procent problem med text och kontrast.

Text är beroende av kontrastförhållandet mellan sin egen färg och bakgrunden. Hur denna kontrast förhåller sig har en direkt effekt på läsbarheten. Hos W3C (The World Wide Web Consortium) – en internationell organisation som tar fram standarder för webben – finns rekommendationer för hur dessa förhållanden bör se ut för att säkerställa tillgängligheten. Här används något som heter WCAG (web content accessibility guidelines) och där kontraster är en del av riktlinjerna för en tillgänglig webb.

Utmaningar för personer med synproblematik

Utan att göra en grundlig analys på varje sajt är det svårt att veta exakt varför kontrastproblemet registrerats. Det kan vara valet att ha text över en bild eller att skapa visuell hierarki genom att låta en text få en del genomskinlighet, vilket påverkar färgens styrka. Det kan även vara så att färgkombinationen inte fungerar ihop och skär sig, utan att det för den delen syns tydligt för någon med fungerande syn. Oavsett den underliggande orsaken så skapar detta utmaningar för personer med synproblematik och hindrar dem från att ta till sig informationen på webbplatsen.

Om det är bristen på kunskap som är orsak till att detta problem uppstår är svårt att svara på, men att det tas designval som inte tar hänsyn till tillgänglighet fullt ut är tveklöst vanligt förekommande. Kan orsaken vara en kombination av kunskapsluckor tillsammans med grafiska profiler som inte tar hänsyn till tillgänglighet? Eller handlar det om avsaknaden av riktlinjer och beskrivningar som kan guida en designer att ta rätt beslut kring sina färgval?

Oavsett vad det beror på så är det ett stort problem som bidrar till en försämrad användarupplevelse och SEO, vilket i längden också kan ge försämrade affärer. Sökmotorer som Google fokuserar alltmer på att ge en bättre position i sitt sökresultat för webbplatser med bra tillgänglighet, så att ha med sig denna kunskap strategiskt in i designarbetet är en självklarhet för att lyckas på webben.

Källor:
https://webaim.org/projects/million/
https://www.w3.org/TR/WCAG21/#contrast-minimum



 

Är du osäker på tillgängligheten på er webbplats?

Kontakta oss så kan vi kan hjälpa er.

Jonas Sahlin

Jonas Sahlin

Kundansvarig/Partner

jonas@kodamera.se0734-25 25 02

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?