Artikel

Uppdrag för Göteborgs Universitet gav många lärdomar

Adam Evertsson
Adam Evertsson7 oktober 2021

Uppdraget för Göteborgs Universitet var det största som Kodamera haft till dags dato, men det stack även ut på andra sätt. Bland annat resulterade projektet i att man på ett ännu djupare plan fick sätta sig in i konceptet “tillgänglighet” och vad det verkligen innebär. – Det är något som jag försöker ta med mig i allt jag jobbar med nu och framöver, säger utvecklaren Henrik Larsson.

Bild på ett par händer med en penna och ett skissblock framför en datorskärm

I de allra flesta uppdrag som Kodamera tar sig an brukar man ansvara för samtliga led i processen: informationsinsamling, design, projektledning och utveckling. I arbetet med Göteborgs Universitets nya webbplats var man dock, i sin roll som underleverantör i upphandlingen, begränsad till de två sistnämnda uppgifterna.

Mikael Sjövind, arkitekt på Kodamera, var den som fick tolka de designskisser som gjorts av byrån Maverick by Sigma och omvandla dem till faktiska funktioner och verktyg.
– Jag jobbade mycket med hur innehållet kommer ut, för att sedan bryta ner det till en teknisk arkitektur. Pratar vi utbildningar som ska visas upp så har de otroliga mängder data, konstaterar Mikael som i projektet blev ett slags brygga mellan designers, redaktörer och Kodameras utvecklarteam, bestående av tre personer.

Hade “komponenttänk”

I projektet fick samtliga av Göteborgs Universitets 180 verksamheter en egen webbyta, med egna menyer och sidhuvuden, samtidigt som de låg kvar på gu.se. Det krävde att Kodamera byggde en helt ny motor i innehållshanteringssystemet Drupal, men även att man rent generellt hittade ett förhållningssätt som gjorde det enorma arbetsberget överskådligt och hanterbart.

Utvecklaren Henrik Larsson konstaterar att skalbarhet var en nyckelfaktor.
– Projektet pågick under tre års tid och växte stadigt varje vecka. Att vi ändå kunde hantera det berodde ju mycket på vårt komponenttänk: att vi kunde isolera små delar som sedan återanvändes. Det som var bra med designen var att många saker återkom och att en väldigt bra grund var lagd, säger han.

Viktig tillgänglighetsaspekt

I projekt med offentliga verksamheter, som Göteborgs Universitet, finns det lagstadgade krav på webbplatsers mått av tillgänglighet. Dessa följdes noggrant under projektet, med just Henrik Larsson som ansvarig från Kodameras sida. På slutet kom också en extern firma som är specialiserad på just tillgänglighet in för att testköra webblösningen.
–  Mycket fokus lades på att sajten skulle gå att använda med bara tangentbordet eller med hjälp av skärmläsare. Men det var lite av en utmaning, för när jag så här i efterhand ser tillbaka på de webbutbildningar och -kurser jag gått så har tillgänglighet knappt aldrig nämnts. Det är ju något av det första man borde gå igenom, menar Henrik.

Men uppdraget baxades ändå i mål, och det var i allt väsentligt ett oerhört framgångsrikt sådant, med en nöjd kund i Göteborgs Universitet. Längs vägen berikades parterna också med många lärdomar, och Kodamera lyckades dessutom utveckla den Layout builder-modul (läs mer här!) som därefter använts i flera andra projekt.
– Jag är stolt över att vi vågade satsa på ny teknik och fick till en lösning som i mångt och mycket kan leverera hela den konceptidé som fanns, det känns fantastiskt. På ett sätt känns det lite som att man varvat “Drupalspelet” i och med det här, säger Mikael Sjövind och skrattar.

Läs mer och se resultatet på www.gu.se

Behöver du en byrå som tar din webb från ax till limpa?

Då är det bara att fylla i formuläret här nedan så kontaktar vid dig innan du hinner säga “bröd”!

Jonas Sahlin

Jonas Sahlin

Kundansvarig/Partner

jonas@kodamera.se0734-25 25 02

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?