Ny webbplats för Göteborgs Universitet krävde Kodameras kreativitet

Att bygga en ny och mer lättillgänglig webbplats åt Göteborgs Universitet var en stor och utmanande process som krävde flera aktörers medverkan, däribland Kodameras. När projektet väl gick i mål så visade det sig att den digitala pilen träffat mitt i prick.

Webbplats:

Gu.se

Projektperiod:

Juni 2017- dec 2020
Illustration av en laptop med webbläsare som visar Göteborgs universitets nya webbplats

Bakgrund

IT-konsultföretaget Consid var den part som hade tecknat ramavtalet med Göteborgs Universitet, där uppdraget bestod av att bygga en ny webbplats på publiceringssystemet Drupal. Målsättningen med den nya plattformen var att den skulle vara enkel att använda samt med sin information och sina tjänster bidra till rekryteringen av studenter och medarbetare. En del i detta var att samtliga verksamheter fick flytta in under den gemensamma webben, istället för att som tidigare ha egna hemvister med huvudmenyer och subdomäner. Kodamera kom in i projektet som underleverantör, i det här fallet som uttalad expert på Drupal.

Illustration av så kallade wireframes som visar var olika innehållskomponenter placeras ut på webbsidan

Nyskapande lösningar

Under projektets gång fick Kodamera-arkitekten Mikael Sjövind den viktiga uppgiften att omsätta verksamhetens behov till lösningsförslag i Drupal, som Kodameras utvecklare sedan förvandlade till funktioner på webbplatsen. Arbetet innefattade bland annat avancerade integrationer från olika IT-system på Göteborgs Universitet, däribland gällande kurser och program, men även att underlätta upplevelsen för redaktörerna. Idag förfogar dessa exempelvis över ett visuellt verktyg där de kan bygga upp landningssidor, och det arbetet har krävt att man från Kodamera-håll skapat påbyggnadsmoduler som bidragit till Drupals kodkärna, vilket för övrigt uppmärksammats under den internationella konferensen DrupalCon.

Illustration av en webbsida med olika ikoner

Ett utmanande bygge

– Det var en jätteutmaning att vara så väldigt många inblandade i det här projektet. Vi jobbade både mot produktägare och redaktörer och det fanns många intressenter och behov kring den nya plattformen, vilket resulterade i väldigt mycket arbete med kodkärnan. Det var enormt spännande och lärorikt på så sätt, och det är riktigt kul att allt arbete vi lagt ner så småningom ledde till ett positivt resultat, säger John Svensson, utvecklare i projektgruppen.

Bild på en mobiltelefon som visar upp Göteborgs universitets webbplats

“Kodamera var otroligt lyhörda”

– Vi märker redan vilket otroligt lyft det blivit för redaktörerna i vad de kan göra och bestämma över själva, men även hur det nya upplägget gynnar användarna. Kodamera var otroligt lyhörda under det här projektet och engagerade i sådan grad att de nästan kunde vår verksamhet bättre än vad jag kan. De har haft stenkoll och visat upp en otrolig förmåga att ta det vi sagt och sedan få ner det på bild, säger Jill Sundström, IT-tjänsteansvarig på Göteborgs Universitet och mottagande förvaltningspart i upphandlingen.

Behöver du digital hjälp?

Vi är alltid redo för nya utmaningar och uppdrag. Släng iväg ett meddelande så återkopplar vi med blixtens hastighet!

Jonas Sahlin

Jonas Sahlin

Kundansvarig/Partner

jonas@kodamera.se0734-25 25 02

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?