Artikel

Christofers chansningar ledde till Kodamera

Adam Evertsson
Adam Evertsson1 juni 2022

Han började studera programmering på chans, och flyttade till Göteborg med samma orädda inställning. Lyckligtvis föll båda chansningarna väl ut, och tog så småningom Christofer Jungberg till en tjänst på Kodamera. – Jag tycker att det är svinkul med utveckling, och det får jag ju i mängder här, säger han.

Foto av vår kollega Christofer Jungberg

I väldigt sällsynta fall kan ett negativt besked ändå ge en positiv känsla. Så var det när Christofer för några år sedan sökte en praktikplats på Kodamera, under sluttampen av hans distansutbildning i webbprogrammering på Blekinge Tekniska Högskola.

Christofer fick nämligen veta att det inte fanns någon öppning just då.
– Det schyssta var att jag fick svar snabbt och att de var intresserade trots att de inte hade någon plats till mig. Det var ju rätt många företag som inte hörde av sig alls. Den feedbacken i kombination med att de verkade göra coola grejer gjorde att jag sökte jobb senare och fick komma på intervju, berättar han.

Utan att spoila allt för mycket kan vi konstatera att den 31-årige dalmasen blev anställd, men vi återkommer till det och tar istället ett skutt bakåt längs tidslinjen.

Arbetade i butik

För allt började i Borlänge, där Christofer växte upp. Hans första jobb var som supporttekniker på ett callcenter, och Christofer hann senare också vara butiksschef hos en Apple-återförsäljare. Däremellan studerade han visuell design hos Högskolan Dalarna. 
– Det var mycket fokus på design och trycksaker, men de hade även en javascriptkurs som jag hade rätt lätt för och tyckte var kul, berättar Christofer, som hoppade av utbildningen halvvägs för att sedermera istället satsa på programmeringsspåret.

Han och sambon lockades samtidigt av tanken på att bo i en större stad, och passade på att omlokalisera sig till Göteborg. Därifrån kunde han avsluta studierna på BTH.
– Det var en riktigt grym utbildning, och väldigt mycket av det vi fick lära oss använder jag dagligen i min roll som utvecklare. Framförallt var det schysst att man fick lära sig allt det praktiska från grunden. I och med att jag i princip inte hade någon erfarenhet av programmering så blev det dock mycket jobb i början för att komma in i det.

Mer bekväm i rollen

Christofer fastnade för hantverket, och insåg att hans egenskaper passade bäst till att syssla med backend-utveckling. Sommaren 2018 fick han så sin första anställning i den rollen, på Kodamera.
– När jag började var jag precis klar från skolan och hade ingen erfarenhet av utveckling, så till en början hade jag inte så mycket att tillföra i form av affärsupplägg eller hur man jobbar mot kund. Där har jag lärt mig mycket, och jag känner mig mer bekväm i att ha en större roll kring arkitekturen och ett mer övergripande helhetstänk. Jag känner personligen att jag utvecklats extremt mycket, säger han.

Vilka är dina styrkor som utvecklare?
– Jag tror att jag har ett bra tålamod, vilket hjälper mig på många sätt, och sedan är väl min styrka det tekniska: att rita upp en lösning och ta den från idé till kod. Det är också det jag tycker är roligast.

Namn: Christofer Jungberg
Ålder: 31
Bor: I en trerumslägenhet i Munkebäck, Göteborg 
Familj: Sambo
Fritidsintressen: Klättring samt tv- och dataspel
Utbildning: Webbprogrammering vid Blekinge Tekniska Högskola
Favorittjänst: “Jag lägger nog mest tid på Youtube, men en app jag gillar heter Overcast. Den har klassisk poddfunktionalitet men också möjligheten att snabbspola via sina airpods, för att hoppa över reklam. Den är en favorit!”

Boråstapeter i fokus

Den kund som Christofer Jungberg ägnat mest tid åt under de här åren är tveklöst Boråstapeter. Inledningsvis samarbetade han med en av deras interna utvecklare, men efter att den personen lämnat sin tjänst fick Christofer huvudansvaret för utvecklingen.
– Vi har gjort alla möjliga saker, som varit nya både för mig och för Kodamera. Vi jobbar ju inte så mycket med e-handel i övrigt och det är en av sakerna som gör det här projektet så kul, för att det skiljer sig från allt annat. Boråstapeter är också en väldigt rolig kund att jobba med: de försöker förbättra sig hela tiden och det gör att det händer saker kontinuerligt.

Han trivs också med sin arbetsgivare och sina kollegor, och uppskattar framförallt flexibiliteten och möjligheten att påverka i den medarbetardrivna strukturen.
– Man får ett stort ansvar, och det gillar jag. Sedan tycker jag att det är svinkul med utveckling och det får jag ju i mängder här. Jag kom som sagt in ganska ny och känner att jag lär mig saker varje vecka, ja varje dag ibland. Det är häftigt att märka hur man hela tiden blir bättre, säger Christofer.
 

Vill du också jobba på Kodamera?

Ingen idé att vänta – skicka ett meddelande eller mejl där du berättar mer om dig själv, och varför du borde bli en del av Kodamera-familjen!

Jonas Sahlin

Jonas Sahlin

Kundansvarig/Partner

jonas@kodamera.se0734-25 25 02

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?