Artikel

Därför blir vi bättre tillsammans med praktikanter

Jonas Sahlin
Jonas Sahlin6 maj 2020

Sedan flera år tillbaka tar Kodamera emot praktikanter. Skälen är flera. – Dels mår vi bra av att hjälpa studenterna att utvecklas, dels tvingar det oss att ständigt ifrågasätta oss själva, säger Adam Evertsson, kundansvarig projektledare.

Kollegor runt och datorer på ett bord

Praktikperioden är oftast den viktigaste perioden under en utbildning, och så är det definitivt inom webbranschen. Under praktiken får studenterna möjlighet att utöva teorin i skarp praktik och de får framför allt känna på hur det är att ingå i ett team som arbetar efter en gemensam metod.

Kodamera har under flera år varit en plats dit studenter kunnat söka sig för att samla på sig värdefull erfarenhet. I nuläget finns två praktikanter på kontoret.

– Här får de jobba med meningsfulla uppgifter, det handlar inte om att sätta dem på hitte på-uppgifter. Praktikperioden är också en form av provanställning där vi får chansen att göra en rättvis bedömning av studenten, och studenten får en bra möjlighet att känna hur det är att jobba tillsammans med oss, säger Adam Evertsson.

Plockar in praktikanter löpande

Eftersom de olika utbildningarna följer olika kursplaner trillar det in praktikansökningar löpande under året. Kodamera har därför heller inga fasta perioder då praktikanter välkomnas, utan de välkomnas beroende på hur det passar verksamheten.

– Det viktigaste är att vi kan garantera en meningsfull praktikperiod. Eftersom de jobbar i skarpa kundprojekt kräver det också resurser av oss att kunna vägleda på ett bra sätt och avsätta tid för att kvalitetssäkra leveranserna vi tar fram åt kunderna.

Utöver att praktikperioden är utvecklande för studenten hjälper inslaget till att hålla byrån på tårna. När tidigare sanningar och fastslagna metoder förmedlas vidare och ifrågasätts kommer det också med ett hälsosamt ifrågasättande, vilket öppnar möjligheter för förbättringar inom verksamheten och vässade metoder för hur arbetet utförs.

– Att få ifrågasätta hur vi brukar göra ger oss en chans att växa, det ger oss en chans att faktiskt ta ett steg tillbaka – hur är det egentligen vi gör det här? Det blir belyst när en ny person kommer in. Och det är dessutom väldigt utvecklande för personen som agerar mentor.

Letar efter öppenhet och driv

Så vad är det då som krävs för att knipa en praktikplats på Kodamera? Utöver den sökandes kompetens och inriktning letar Kodamera efter ett driv och en social kompetens bland dom som ansöker.

– För att fungera i våra team krävs en öppenhet, man måste våga fråga och vara både prestigelös och ödmjuk. Här hjälper alla varandra på en vänskaplig nivå. Det krävs naturligtvis ett genuint intresse och ett naturligt driv för det vi sysslar med, säger Adam Evertsson.
 

Dags att gå ut på praktik?

Vill du också genomföra din praktik på Kodamera? Skicka din ansökan till vår kollega Jonas.

Jonas Sahlin

Jonas Sahlin

Kundansvarig/Partner

jonas@kodamera.se0734-25 25 02

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?