Artikel

Drupal går hem hos Göteborgs Universitets redaktörer

Adam Evertsson
Adam Evertsson31 augusti 2021

Göteborgs Universitets nuvarande webbplats är byggd på plattformen Drupal, med Kodamera som en av de bidragande aktörerna. I en enkät som 95 av GU:s redaktörer svarat på framkommer också att dessa trivs utmärkt med verktyget. – Att gå över till Drupal kan vara en utmaning för många, men det här visar att det ändå har varit lyckat, kommenterar Mikael Sjövind, arkitekt på Kodamera.

En bild med bokeh-filter samt texten "Göteborgs universtiet + Drupal" ovanpå

Ungefär tre år tog det att färdigställa Göteborgs Universitets webbplats, gu.se, och att Kodamera togs in som underleverantör i upphandlingen berodde just på den erfarenhet som man skaffat sig som expert på samt utvecklare av Drupal.

I september 2020 var projektet i mål, och en tid därefter ombads universitetets redaktörer att svara på en enkät om det nya CMS:et, varav ungefär en tredjedel valde att göra just detta.

“Komplext ur många perspektiv”

Där framkom det bland annat att många av de svarande lägger en mindre del av sin tjänst på webbarbete, men att 86 procent av de tillfrågade också tycker att Drupal är användarvänligt och effektivt i jämförelse med den tidigare plattformen InfoGlue.
– Det är framförallt roligt att det är en förbättring mot deras gamla system och att det går snabbare att göra likvärdiga uppgifter. Jag var lite tveksam kring om det skulle upplevas så i och med att vi byggde ett nästan helt skräddarsytt innehållshanteringssystem som var komplext ur många perspektiv, men då kanske vi har lyckats ändå, konstaterar Henrik Larsson, utvecklare på Kodamera och en av de involverade i GU-bygget.

Arkitekten Mikael Sjövind poängterar att Kodamera genomfört tre stora förändringar i det redaktionella gränssnittet:

  • Redaktörerna navigerar nu i innehållet via sökningar och filtreringar snarare än genom en träd- och mappstruktur;
  • Layout builder används som ett visuellt drag-och-släpp-verktyg  för att komponera sidor med rikt medieinnehåll;
  • Möjligheten finns nu att växla smidigt mellan olika verksamheters webbytor, vilket inte var en lösning som existerade i Drupal sedan tidigare utan utvecklades av Kodamera under projektet.


Fanns även kritik

Att dessa förändringar inte blev föremål för någon kritik visar, enligt Mikael Sjövind, att arbetet varit framgångsrikt. Samtidigt fanns det några delar som redaktörerna inte upplevde fungerat lika bra.

En är bildhanteringen i verktyget och en annan att redaktörerna inte längre kan nå HTML-kodläget, vilket Henrik Larsson å andra sidan förklarar så här:
– Enligt min mening är det bra i det långa loppet, för att vi på så vis säkerställer att vi följer den digitala grafiska manual som vi jobbat utifrån, säger han och fortsätter:
– Som alltid när ett nytt system introduceras så blir inte alla nöjda, och för vissa är startsträckan längre än andra beroende på bakgrund och så vidare. Men det här är något som jag tycker återkommer i alla delar av livet: det är motigt att tvingas lära sig något nytt, men när man väl lärt sig det så blir det ofta roligare.

Göteborgs Universitets eget blogginlägg om enkätresultatet går att hitta här!

Behöver ditt företag en Drupal-expert?

Då är det inte mer än logiskt att du hittat hit. Hör av dig till oss så återkopplar vi så snart vi kan!

Andreas Rejvik

Andreas Rejvik

Kundansvarig projektledare/Partner

andreas@kodamera.se0734-25 25 01

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?