Artikel

En utvecklares arbetsredskap

Ola Lundén
Ola Lundén29 april 2014

Att välja rätt arbetsredskap är alltid viktigt men det kan vara svårt att hitta det rätta. Inom webbutveckling där förändringar och trender kommer och går som vagnarna i Brunnsparken kan det vara extra trixigt. Många av oss på Kodamera använder Sublime text editor som ett av vårt dagliga verktyg för att skriva kod. Sedan de släppte sin senaste beta (17 december 2013) så har det även för mig varit det självklara valet av editor.

Placeholder

Innan Sublime 3 använde jag mig av en kombination av TextMate och Aptana. Jag har gått igenom och testat flertalet olika editorer som t ex Komodo edit, Intype och Eclipse. Det fanns en ”killer feature” i Aptana som gjorde att jag alltid kom tillbaka till den editorn, gång efter gång. Det var att man snabbt och enkelt kunde hoppa till definitionen för en metod/funktion genom att klicka på funktionsnamnet.

Tyvärr har den alltid, liksom Eclipse och Netbeans, brottats med att det är en tungt att starta, alltså inget som man bara kollar en fil lite snabbt i. Nu tycker säkert många att det är ju absolut inte så det är tänkt att använda dessa editorer. Snarare ska man se dem som kompletta editorer likt Xcode och Visual studio som man skapar projekt i och sedan öppnar en gång och låter de vara öppna. Ett annat tänk, och ett annat sätt att jobba på helt enkelt.

Här kommer nu Sublime 3 till räddningen! Från Sublime 3 är nu gå till definition inbyggt! (Jag vet att det gick att få till detta i Sublime 2 men jag tyckte aldrig att det funkade fullt ut.)

Som standard är det följande kommando:


{ "keys": ["super+alt+down"], "command": "goto_definition" }

Fördelen med detta är att det gör det enklare att följa logiken i kod som någon annan har skrivit. Och att man lätt kan se vad en funktion returnerar eller kräver för parametrar.

Vad jag ytterligare gillar med Sublime är dess pluginsystem som gör det enkelt att bygga på ytterligare funktionalitet som man saknar i dess grundutförande. Det går även att skriva egna pluginer med hjälp av Python vilket också är trevligt. Dock finns det pluginer som matchar de flesta av ens dagliga behov i att programmera och redigera filer.

På Kodamera använder vi oss av Git som är ett versionshanteringssystem som innebär att vi kan återskapa tidigare versioner av innehåll som hanteras av Git.

Så i Sublime har jag installerat två pluginer för att underlätta arbetet med filer som versionshanteras. Pluginerna heter Git och GitGutter och gör det dagliga arbetet på Kodamera så mycket enklare.

Git

Pluginen Git gör bland annat så att du snabbt och enkelt kan checka ut en fil utan att behöva växla till t ex terminalen eller eventuellt GUI. Att “checka ut”  en fil innebär att man återskapar den senaste versionen som har sparats i Git.


super+shift+p för att öppna kommandofönstret
skriv sedan gitcheck
Git versionshantering

Detta är min absoluta favorit!

GitGutter

Även denna plugin är svår att klara sig utan. Den gör att du tydligt ser på vilka rader som du gjort förändringar i en fil som versionshanteras av Git.

Ett plustecken visas för varje ny rad som du lägger till.

GitGutter

En gul fyrkant visas för varje rad som du har ändrat något på

GitGutter

Två röda pilar som pekar mot varandra visas när man plockat bort en rad.

GitGutter

Slutkläm

Det har dykt upp en ny spelare bland editor som heter Atom editor. Det är utvecklarna bakom Github som tagit fram denna editor som bygger på Chromes renderingsmotor. 
Jag har testat den lite till och från men än så länge är det inget alternativ för mig. Jag tycker att den är för långsam när man startar den även när jag har stängt av många av de paket som jag inte använder. När jag väljer att öppna en fil med Atom så öppnar den katalogen som ett projekt vilket gör att det kan ta extra lång tid att öppna filen om du har otur och det är många filer i katalogen.
Den är dock under utveckling så det ska bli spännande att se vart de landar. Om inget annat så sätter det lite press på utvecklingen av Sublime.

Så se till att välja din arbetsmiljö väl och lär dig den så bra som möjligt så har du mycket att vinna på det i längden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?