Artikel

Joel och Thomas gör sin praktik på Kodamera

Jonas Sahlin
Jonas Sahlin21 september 2018

Under hösten gör Joel Månesköld och Thomas van der Ven, från Medieinstitutet, sin praktik på Kodameras kontor i Göteborg. Målsättningen är att de ska få med sig nya verktyg hem inom webbutveckling – och att de ska återvända till företaget efter avslutad utbildning.– Flera av våra anställda har gått den vägen, säger Jonas Sahlin, kundansvarig projektledare.

Joel och Thomas, praktikanter på Kodamera

2010 tog Kodamera emot sin första praktikant och sedan har det, med undantag för några enstaka läsår, fortsatt på samma sätt. Praktikanterna har hittills rymts inom ett brett spektrum av olika roller, alltifrån projektledning till design och UX samt webbutveckling, såväl backend som frontend.

I höst är det de 23-åriga studenterna Joel och Thomas som, under tio veckors tid, bekantar sig närmare med Kodamera-teamet. 
– Egentligen var det en slump att det blev Kodamera. Jag kollade upp vilka webbyråer som fanns i Göteborg och hittade dem högt upp i sökresultatet, så jag skickade iväg en ansökan. När jag sedan kom hit så kändes allt jättebra. De är väldigt schyssta, berättar Joel som är göteborgare till ursprunget.

En vanlig praktikperiod, oavsett längd, hos Kodamera brukar innehålla en inledande inskolning där man går igenom grundförutsättningarna, inklusive vilka programvaror som utvecklarna använder och vilka kunder som man kan komma att arbeta med. 

Samtidigt varierar naturligtvis praktikanternas förkunskaper, vilket också påverkar hur involverade de är i olika projekt.
– Det viktigaste är att de rent kompetensmässigt får prova på en massa olika delar så att de förstår bredden och kan se helheten. Jag tror att det är en stor skillnad på när man pratar om det i skolan och sedan kommer ut till arbetsplatsen och får se hur det är. För många kan det nog vara en aha-upplevelse, säger Jonas Sahlin på Kodamera.

Thomas van der Ven, som är uppvuxen i Nederländerna men bosatt i Åmål, konstaterar att erfarenheten som förvärvas på plats i kontorslandskapet och ute hos kunder är värd enormt mycket.
– Alla verkar ha samma sorts inställning till arbete här och det är väldigt fokuserat, men man tillåts ändå tänka öppet och fritt. För mig betyder det mycket att inte bara få läsa om saker utan även lära mig dem ute på fältet, säger han.

För Kodamera, som bland annat sitter i ledningsgruppen för Yrgo (Högre Yrkesutbildning Göteborg), är förhoppningen att de relationer som byggs upp under praktiken ska bli starka och långlivade. 
– Processen när vi söker en praktikant liknar mycket den vid en vanlig rekrytering. Målet med praktiken är ändå att kunna anställa den personen, antingen direkt eller senare, säger Jonas. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?