Artikel

Kodamera utbildar nya drupalister

Jonas Sahlin
Jonas Sahlin21 maj 2012

Kodamera har för fjärde året i rad fått förtroendet att hålla i Drupal-utbildningen på Yrkeshögskolan Göteborg. Vid fem tillfällen får eleverna lära sig om allt från installation och konfigurering till grafik och modulskapande.

Placeholder

Kursen syftar till att ge studenterna en bra ingång till Drupal, där både administration, modul- och temautveckling står på programmet. Kodamera har pratat med Henrik van Ginhoven, som är programansvarig för utbildningen Webbutvecklare på Yrkeshögskolan Göteborg.

Varför har ni valt att inkludera Drupal i er utbildning?
– Det är inte konstigare än att vi känner en ökad efterfrågan på Drupal ute på arabetsmarknaden. Utbildningen är väl förankrad i branschen och det är enligt oss ganska tydligt att Drupal i alla fall i Göteborg har seglat upp som det mest efterfrågade ramverket vad gäller lite större projekt skrivna i PHP. Det finns väldigt många andra bra ramverk för PHP, men vårt fokus ligger 100% på att studenterna skall få en utbildning som direkt leder till ett jobb.

Det är fjärde året i rad som Kodamera håller i Drupal-utbildningen på webbutvecklarutbildningen.
– Det känns som ett bra samarbete. Kodamera har varit väldigt aktivt i utbildningens ledningsgrupp och definitivt bidragit till att utbildningen blivit så bra som den faktiskt är, säger Henrik.

Hur är elevernas inställning till Drupal?
– De flesta elever är medvetna om att enklare CMS som Wordpress i längden inte räcker till, eller ens kanske är så roliga att jobba i på heltid. 

Emil Johnsson och Nisse Hult, som båda gör sitt sista år som elever på Yrkeshögskolan Göteborg, är nöjda med utbildningen och introduktionen till Drupal som de fick förra året, en utbildning som webbutvecklaren Hans Nilsson hållt i alla fyra år.
– Jag hade inte sett Drupal innan och blev faktiskt imponerad och ville använda det, säger Emil som ett år senare jobbar med Drupal under sin praktikperiod. 

Hur ser framtiden ut för utbildningen?
 Det är en ekonomisk fråga, speciellt nu när YH-myndigheten av outgrundlig anledning inte har gett oss anslag för att ta in nya studenter nästa år. Men min ambition är att vi minst skall ha en uppföljning på årets Drupal-kurs innan eleverna går ut på praktik.

Med ett ökande intresse för Drupal på såväl branschnivå som kundnivå och med evenemang som det nyligen avslutade DrupalCamp Göteborg, är Drupal här för att stanna. Kodamera hoppas att Yrkeshögskolan Göteborg snart får möjlighet att återigen driva sin omtyckta webbutvecklarutbildning.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?