Artikel

“Praktiken på Kodamera har varit över förväntan”

Jonas Sahlin
Jonas Sahlin18 januari 2019

Patric Johansson, 20 år, utbildar sig till webbutvecklare och Vigfus Valgeirsson, 37, läser digital design på yrkeshögskolan Yrgo. Sista halvåret före examen tillbringar de dock som praktikanter på Kodameras kontor i Göteborg.– Jag hade höga förhoppningar men det är ännu bättre än jag trodde, säger Patric och får medhåll av Vigfus.

Bild på praktikanterna Patric och Vigfus

Sedan 2010 har Kodamera regelbundet tagit emot praktikanter och spännvidden är stor – inte bara i form av utbildningar och roller, utan även ålder och bakgrund.

Det syns inte minst hos vårens två adepter. Den ene är Islandsbördige göteborgaren Vigfus Valgeirsson, som jobbat inom livsmedelsindustrin, tryckeribranschen och som bilmekaniker innan han valde att sadla om och plugga tvååriga Yrgo-programmet Digital Designer.
– Det kittlade lite eftersom jag sysslat med kod och sånt för många år sedan, säger Vigfus som redan vid utbildningens start började titta på och jämföra intressanta företag.

Namn: Vigfus Valgeirsson
Född: Reykavik, Island
Bor: Sjövik, Lerum
Utbildning: Digital designer, YRGO
Favorittjänst: Streaming i stort vad gäller både film och musik. Skönt att slippa att behöva åka till butik och ödsla tid bland hyllor och backar. Det digitala livet e så gött!

Kodamera fångade hans nyfikenhet, och han rekommenderades dessutom av en lärare att söka praktik där.
– Det kändes bra vid intervjutillfället och första perioden har varit över förväntan. Jag kommer från industrin där man har en mer hierarkisk uppbyggnad, men här sätts man i team och är likställd från start. Att man får jobba med skarpa kunder och case tillsammans med sin handledare gör att man känner sig väldigt involverad direkt från start.

Nästan två decennier yngre Patric Johansson kommer ursprungligen från Askersund utanför Örebro och gjorde sin första hemsida som elvaåring. Liksom Vigfus inledde han sin praktik i slutet av november och kommer vara kvar till maj, när han får sin examen i webbutveckling. 

Namn: Patric Johansson
Född: Örebro län
Bor: Göteborg, Askersund
Utbildning: Webbutvecklare, YRGO
Favorittjänst: Spotify, det är en sann inspiration till applikations-tillverkning då den följer sitt syfte till hundra procent, samtidigt som Spotify håller sig uppdaterad inom UX-design och lättillgänglighet.

Även Patric har trivts som fisken i Göta älv. 
– Det finns ju alltid en risk att man som praktikant blir satt att göra tråkiga uppgifter, men här känns det som att man verkligen är fullvärdig kollega. Alla är så otroligt hjälpsamma, man måste nästan vara i den här miljön för att förstå, konstaterar han.

Kodamera brukar trycka på vikten av att låta praktikanter prova på ett brett spektrum av olika uppgifter och utmaningar för att dels utvecklas, dels få dem att förstå bredden och helheten.

– På Kodamera låter vi våra praktikanter bli en del av våra team direkt. De får möta de utmaningar och frågor som vi jobbar med dagligen, eftersom det är just detta som de sedan kommer att möta när de kliver ut i arbetslivet, säger projektledaren Adam Evertsson som har Patric i sitt team den här våren. 

Ambitionen på ett övergripande plan är också att praktiken ska vara första steget till en fast anställning hos Kodamera, något som både Patric och Vigfus kan tänka sig.
– Ja, definitivt, säger de. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?