Artikel

Mikael firar tio år vid Kodameras “frontlinje”

Adam Evertsson
Adam Evertsson16 oktober 2020

Under sina tio år på Kodamera har IT-arkitekten Mikael Sjövind inte bara hunnit byta titel på sitt visitkort, utan även efternamn. Och i hans fall har det senaste decenniet sällan rymt några tråkiga stunder. – Vi har haft förmånen att kunderna knackat på med komplexa problem, och jag har fått möjligheten att stå där i frontlinjen och försöka lösa dem, säger han.

Bildkollage med Kodamera-kollegan Mikael Sjövind

Livet består av en massa tillfälligheter och nog kunde någon av dem ha inneburit att Mikael Sjövind – som fram till sommarens giftermål hette Svensson – valt en annan yrkesbana än sin nuvarande.

Efter examen från det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet hade han nämligen, trots ett stort data- och programmeringsintresse, bestämt sig för att försöka satsa på musiken.
– Jag fastnade för att lira elgitarr när jag var tonåring, så jag ville hålla på med det på något sätt. Jag sökte till några folkhögskolor men kom inte in, för jag var inte tillräckligt bred. Jag kunde till exempel inte spela piano och var väl inte jättebra på gehör, minns Mikael och skrattar.

Fastnade för Drupal

Istället hamnade han på Chalmers för att bli civilingenjör inom informationsteknik. Sitt examensarbete tillbringade Mikael hos odontologerna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, där uppdraget var att skapa en internetbaserad bilddatabank.
– Jag minns hur jag hela tiden drogs mot det visuella inom utveckling. Jag hade andra kurskamrater som var bättre på backendprogrammering än jag, men de var inte så intresserade av hur gränssnitten skulle se ut så vi teamade ofta ihop oss. Det ledde till att jag började med frontend, berättar Mikael Sjövind.

Hans första jobb var hos bolaget Runaware, som erbjöd en lösning där användarna kunde testköra programvara. Vid sidan av det byggde Mikael webbplatser åt kompisar och andra, och kom då i kontakt med begreppet CMS, innehållshanteringssystem för webbplatser.

Ett av dessa, Drupal, fångade särskilt hans intresse, och när han sedan sökte jobb var det hos ett företag som jobbade med just det, närmare bestämt Kodamera. Året var 2010 och Mikael anställdes som utvecklare.

Vad är likheterna mellan Kodamera nu och då?

– Vi får fortfarande kunder tack vare det här varumärket som ramverket är. Letar de efter en Drupal-expert så hittar de oss. Vi har ett väldigt bra rykte inom den världen och har stått starka medan andra fallit eller omorganiserat. Det är ett tecken på en bra kultur där man värnar om kunderna och jobbar hantverksmässigt med en väldigt hög kvalité, säger Mikael som själv kan Drupal utan och innan vid det här laget.

När är ditt jobb som bäst?
– Jag älskar ju att skapa system och brukar prata om att åka upp i helikoptern och skapa en överblick; rita världskartor över lösningar, strukturera upp och hitta samband. Det hantverket gillar jag väldigt mycket. Det som vi också gör väldigt bra på Kodamera är att vi har ett lagspel kring detta.

Namn: Mikael Sjövind
Styrka: Struktur och helikopterperspektiv.
Svaghet: Snabba beslut.
Favorittjänst: Things, Airtable och Apple Pencil.
Okända skills: Visual thinking.
Fritidsintressen: Familj, foto, resa, musik och Apple.

När Mikael plockar fram det senaste decenniets russin ur jobbkakan så rusar antalet snabbt iväg. Det digitala verktyget Volvo CE Interact, multisajtlösningen för Lindholmen Science Park, den välanvända golvinstallatörstjänsten Garantera Ebeco samt nya, innovativt skapade webbplatser för såväl Svenska Lottakåren som Göteborgs Universitet nämns.

Kodamera behärskar idag betydligt fler ramverk än bara Drupal, och företaget har också tagit stora steg framåt inom andra områden. Mikael Sjövind ser dock fortfarande utvecklingspotential, och brinner själv för att utveckla de interna processerna.
– Parallellt med att vi utforskar nya tekniker att jobba med så vill vi bli bättre på processen och vilka aktiviteter man bör vidta i olika lägen. Det finns inget stopp på hur mycket man kan lära sig, tillämpa och testa. Det är nog därför jag varit på Kodamera så länge; vi har genom omvärldsbevakning fått nya idéer, tillämpat dem på kunder och sedan analyserat hur det gått, säger Mikael, som faktiskt fick en karriär som rockmusiker ändå, med skivsläpp och utlandsturnéer. 

Men det är en annan historia ...
 

Vill du dra nytta av Mikaels och Kodameras kompetens?

Hör av dig till oss så hittar vi snabbt en väg framåt!

Mikael Sjövind

Mikael Sjövind

Arkitekt

mikael@kodamera.se0703-57 16 61

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?