Artikel

Ola har nyfikenheten kvar efter tio år på Kodamera

Adam Evertsson
Adam Evertsson7 april 2021

En krokig väg tog utvecklaren Ola Lundén till Kodamera, och där har han blivit kvar under de senaste tio åren. – Jag har inte sett någon anledning till att söka grönare gräs. Det är grönt och fint som det är här, säger han och skrattar.

Bildcollage av vår medarbetare Ola Lundén

Allt började med dinosaurierna. Ja, både för civilisationen och Ola Lundén, men förstås på vitt skilda sätt. 

I hans fall syftar det till den första riktigt arbetslivserfarenheten, som allt-i-allo på ett internationellt översättningsföretag som utvecklade uppslagsverk på cd-rom, någonstans runt millennieskiftet.
– Jag hanterade bilder och en del av interaktiviteten som man kunde titta på genom att peka och klicka: dinosaurier och lite annat. Det var väl kanske på ett sätt min resa in i den här världen med webb och html, konstaterar Ola.

Kom in som praktikant

Han gick vidare till ett läromedelsföretag och byggde där webbplatser, som vid det här laget även hade hunnit bli ett alltmer tidskrävande fritidsintresse. Resan fortsatte sedan till ett bolag inom livestreamradio, som så småningom gick i konkurs och placerade Ola vid ett vägskäl. 

Namn: Ola Lundén
Styrka: Glad och positiv
Svaghet: Behöver bli bättre på att säga Nej.
Favorittjänst: Untappd & Strava
Okända skills: Kan spela kohorn
Fritidsintressen: Familj och vänner, cykling, löpning, mat, öl, rollspel, programmering

Den stig han valde ledde honom till en tvåårig webbutvecklarutbildning på Yrgo.
– Man kan väl säga att jag höjde medelåldern ganska rejält där, haha. Och även om jag varit och snuddat på de olika områdena i utbildningen så var det många saker som jag inte gjort och som var aha-upplevelser för mig. Allting kändes väldigt rätt, berättar Ola som genomförde sin andra praktikperiod på Kodamera – där klasskompisen och nuvarande kollegan Adam Evertsson redan gjorde sin praktik – och fick så småningom en anställning.

Ett decennium senare kan vi konstatera att Ola Lundén är en udda fågel på så sätt att han, till skillnad från övriga tioårsjubilarer på byrån, behållit sin ursprungliga utvecklar-roll.
– Samtidigt har uppdragen vuxit och blivit större under den här tiden. De kräver mer komplexa lösningar än för tio år sedan, och fler integrationer med andra system, konstaterar han.

Måste man som utvecklare hänga med i den tekniska utvecklingen hela tiden?

– Det beror väl på ambitionsnivån, men man behöver absolut ha det som ett fritidsintresse, mer eller mindre. Själv har jag flera hobbyprojekt, både ölprovning och rollspel, som jag utnyttjat för att göra appar eller liknande hjälpmedel. Då snubblar man alltid över några saker man inte kan, men vill prova.

Kodamera ser Ola som “en familj”.
– Jag trivs verkligen med kollegorna, det är ett gott gäng, och projekten vi har är ofta sporrande och utvecklande. Ingen dag är den andra lik, säger han.

I kategorin “minnesvärda uppdrag genom åren” plockar han fram några höjdpunkter: karttjänsten Markdatabasen som han och kollegan John Svensson byggde åt Business Region Göteborg, samt arbetet med Wolters Kluwers digitala verktyg Skatteinformation.

Ett annat projekt som etsat sig fast i minnesbanken är det där Kodamera byggde en splitter ny webbplats åt IHM Business School. 
– Vi jobbade så länge med dem att vi kunde ta rätt tuffa diskussioner. De vågade säga åt på skarpen och vi också, och båda respekterade det. Det var en rolig kund på det sättet.
 

Vill du dra nytta av Olas kompetens?

Hör av dig till oss så återkopplar vi så snart vi kan!

Jonas Sahlin

Jonas Sahlin

Kundansvarig/Partner

jonas@kodamera.se0734-25 25 02

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av vår vardag som kretsar kring skräddarsydda webblösningar och vårt medarbetardrivna arbetssätt.

Vill du veta mer om hur vi behandlar personuppgifter?